Пленарний тиждень 18—21 жовтня обіцяє бути насиченим. Парламент продовжить практику «тематичних днів» — коли увесь день, або декілька годин, присвячується розгляду пакета законопроектів на певну тематику.

Питання національної безпеки та оборони, соціального захисту учасників АТО, розвитку житлово-комунального господарства та старт бюджетного процесу — ці теми будуть пріоритетними у роботі вищого законодавчого органу держави.


Так, у вівторок, 18 жовтня, у Верховній Раді буде «оборонний день» — депутати планують розглянути низку питань національної безпеки та оборони. Це, зокрема, проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвідувальних органів (№ 4911), про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розвідувальних органів (№ 4912), про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей) — № 2345, «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо ненарахування штрафних санкцій, пені за невиконання зобов’язань в особливий період) —  № 2358. А також проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців за правопорушення, зокрема за самовільне залишення військових частин і дезертирство, доопрацьований проект закону про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних  (№ 2504а-д). 


На розгляд парламенту в другому читанні буде винесено законопроекти про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо звільнення з військової служби осіб, які мають на утриманні дітей-інвалідів І чи ІІ групи   (№ 1448) і щодо проходження студентами вищих медичних, фармацевтичних навчальних закладів військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу медичної служби в обов’язковому порядку     (№ 2210а), урядовий проект закону про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб» (№ 2289а). Для повторного розгляду з пропозиціями Президента України буде винесено проект змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей» (№ 2406) та зміни до Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» (щодо уточнення окремих положень) — № 4689.


У другій половині вівторка парламент розгляне блок питань у сфері будівництва та житлово-комунального господарства — зокрема, урядовий законопроект про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм) — № 4550, про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт) — № 3696, зміни до деяких законодавчих актів України з удосконалення містобудівної діяльності (щодо планування територій) — № 5126, проекти законів про комерційний облік комунальних послуг       (№ 4901), про енергетичну ефективність будівель  (№ 4941), про житлово-комунальні послуги (друге читання) — № 1581д, про тепло- і водопостачання, альтернативні джерела енергії та інші.


У середу, 19 жовтня, буде тематичний день, присвячений розгляду питань сім’ї, молоді та спорту. На розгляд парламенту, зокрема, буде винесено законопроекти щодо покращення захисту права дитини на належне утримання (№ 4928), про запровадження патронату над дитиною (№ 4997), про антидопінговий контроль у спорті (№ 4724), про запровадження кримінальної відповідальності за вербування, залучення та (або) втягування дітей до участі у військових конфліктах чи діях (№ 1412), а також проекти постанов про забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади (№ 4984), про присудження у 2016 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (№ 4984). О 15-й годині у сесійній залі відбудуться парламентські слухання на тему «Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їх родин: стан і перспективи».


У четвер, 20 жовтня, законотворці планують розглянути низку законопроектів економічної, соціальної та правоохоронної діяльності. Серед них — законопроекти про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом (№ 2353а), у другому читанні — декілька альтернативних законопроектів про вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду і контролю у сфері господарської діяльності, проекти законів про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати (№ 5005), про пенсійне забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників АТО (№ 3252), щодо надання допомоги на дітей померлого годувальника (№ 4668), про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини, якими пропонується скасувати оподаткування для родичів другого ступеня спорідненості (баба, дід, рідні брат чи сестра) — № 0940. А також проекти закону про Дисциплінарний статут Національної поліції України і постанови про увіковічення пам’яті бійців Національної гвардії України, які загинули 31 серпня 2015 року біля стін Верховної Ради України, захищаючи свободу та демократію в Україні.


На вечірньому пленарному засіданні 20 жовтня з 16-ї години парламент розпочне розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2017 рік (№ 5000), який 21 вересня було представлено урядом у сесійній залі. Профільні парламентські комітети вже подали свої пропозиції та зауваження до урядового законопроекту про Держбюджет-2017.


У п’ятницю, 21 жовтня, після традиційної години запитань до уряду Верховна Рада розгляне зміни до Регламенту щодо підготовки законопроектів і проект закону про внесення змін до Кодексу торговельного мореплавства України (щодо сприяння розвитку судноплавства в Україні) — № 2712.


Окрім того, упродовж тижня парламент перейматиметься й іншими резонансними питаннями — скасування так званого «закону Савченко», завдяки якому вийшли на волю тисячі засуджених за тяжкі злочини і вже скоїли повторні злочини, заповнення е-декларацій високопосадовцями, надання так званої «презумпції правоти» поліцейським, тарифи на житлово-комунальні послуги, зокрема, на газ і опалення.