У неділю група поляків та українців з Польщі (з Варшави, Любліна, Бєльско-Бялої та Перемишля) звернулися до своїх співгромадян та до влади Республіки Польща з відозвою «Заклик з Верхрати».


Документ підготувала група активістів, прихильників польсько-українського примирення і порозуміння, зокрема шляхом припинення використання історичного минулого для розпалювання антиукраїнських настроїв, які помітно активізувалися і продовжують розкручуватися в Польщі, особливо після російської анексії Криму та розв’язання Кремлем війни на сході України.


Поштовхом до дії стало знищення тиждень тому обеліска на вшанування пам’яті 19 мешканців села Верхрата, в т. ч. вояків УПА, котрі загинули під час Другої світової війни від рук німецьких, радянських та польських (комуністичних) військових.


Тож у минулу неділю учасники ініціативи «Заклик з Верхрати» приїхали на кладовище села Верхрата та цвинтар неіснуючого нині села Монастир, де над могилами зачитали однойменну відозву, в якій закликали суспільство опам’ятатися, бо «байдужість, так само, як мова ненависті, агресивні написи на будинках, знищення надгробків, напади на людей, що йдуть в процесіях, моляться на могилах своїх предків, знищують наш спільний дім (Польщу. — Ред.). Отруюють мислення наших дітей. Ведуть до пожежі, в якій не буде переможців!».


Серед понад 100 (станом на сьогодні) підписантів відозви представники антикомуністичної опозиції в ПНР та діячі першої «Солідарності», колишні високопосадові особи демократичної Польщі, духовні католицького костелу та греко-католицької церкви, науковці, журналісти, публіцисти, представники громадських і неурядових організацій. Збір підписів під «Закликом з Верхрати» продовжується.

Варшава.