У Берліні відбувся Фестиваль світла, котрий щороку проходить тут у жовтні. Започаткований 2005 екс-бургомістром Клаусом Воверайтом, він став справжньою культурною традицією столиці, котра щоразу збирає на своїх вулицях до двох мільйонів туристів. Не пропускають нагоди побачити цю симфонію світла, створену лазером, мільйонами ліхтарів, тисячами прожекторів і сотнями феєрверків і городяни. Як звечоріє, вони рушають у мандри містом, що змінюється до невпізнанності.

 


Мепінг-проекції — назва інсталяцій, коли новітні технології дають змогу поєднувати лазерні та реальні світлові ефекти, створюючи фантастичний світ людської уяви. Цього разу вони проектувалися на 70 історичних та архітектурних спорудах Берліна і були об’єднані назвою «Мистецтво та природа». Десять команд-учасників цього видовищного дійства, котрі потрапили у фінал, брали участь у фестивальному змаганні на кращу проекцію.

А перемогла українська, очолювана Остапом Хитруком (на знімку), чиї роботи викликали неодмінне захоплення глядачів упродовж десяти днів фестивалю.


Остап Хитрук розповів, що колектив обрав Берлінський фестиваль через унікальність його споруд: «Тут дуже цікаве місце для проекції, а телевежа — ще й найвища в Європі. У нашій команді 12 учасників. Ми взяли участь у конкурсі і пишаємося, що нас визнали кращими у віртуальному голосуванні. Звісно, перемогти важливо, але найголовніше — участь, серйозний професійний виклик. Ми пишаємося, що виробляємо український продукт, а також тим, що наші проекції транслюються на телевежу разом з назвою: «Україна, компанія «Magіc Іnnovatіon». Не менш привабливою була культурно-розважальна програма — концерти, екскурсії, різноманітні театральні дійства. 


Ті, хто хотів за один раз побачити все й багато, скористалися спеціальними автобусними маршрутами, річковими трамвайчиками і ... повітряними кулями. Закінчився фестиваль світла 10-кілометровим пробігом центром столиці. Берлінці вкотре довели, що свято можливе навіть у сльотливу погоду, що їхнє місто чудове будь-якої пори року.

Берлін.


Фото надане автором.