Учора японський уряд провів перше засідання ради, яка створена, аби запропонувати рішення щодо можливості імператора Японії за життя передати трон спадкоємцю. Раду утворили після звернення імператора Акіхіто до народу, в якому він висловив стурбованість із приводу того, що може настати такий період, коли йому стане важко виконувати свої обов’язки, зважаючи на вік та стан здоров’я.


Як повідомляє телеканал NHK, перше засідання відбулося в канцелярії прем’єр-міністра. У ньому взяли участь Шіндзо Абе та генеральний секретар уряду Йошіхіде Суґа. Урядовці ознайомили членів Ради з точкою зору Кабміну щодо «системи імператорського двору та пов’язаними з цим питаннями». Члени Ради обговорили порядок своєї роботи. Засідання передбачається проводити двічі на місяць. Члени Ради зустрінуться з експертами з японської конституції, історії, системи функціонування імператорського двору. Вони мають наміри почути думки та пропозиції щодо ролі імператора в функціонуванні держави та його громадських обов’язків, про зміни, які треба внести до законодавства країни, аби зробити ймовірним добровільний відхід імператора від справ держави.


Як стало відомо, Кабінет міністрів схиляється до того, щоб не змінювати законодавство про імператорську сім’ю, а ухвалити спеціальний законопроект винятково під імператора Акіхіто, який дасть змогу йому передати трон своєму сину Нарухіто.


Позицію уряду у парламенті підтримує правляча Ліберально-демократична партія та її партнер по коаліції, партія Комейто. Натомість Демократична партія та інші опозиційні сили допускають можливість перегляду всього Закону Імператорського Дому.


Виступаючи на парламентському засіданні, Шіндзо Абе заявив, що уряд із повагою ставиться до різних точок зору і готовий вислухати всі аргументи, аби дійти консенсусу у цій важливій справі.


Як засвідчили опитування громадської думки, більшість громадян Японії підтримують ймовірність передання трону спадкоємному принцу за життя імператора Акіхіто. Так, за підсумками опитування газети «Аsachі», 91% читачів заявили, що вони згодні з переданням трону чинного імператора наступникові.


67% громадян, опитаних газетою «Yomіurі», також підтримали право Акіхіто за життя передати «хризантемовий» трон своєму сину.


Спадкоємний принц Нарухіто на прохання батька уже сьогодні виконує чимало церемоніальних функцій, які входять до обов’язків «символа держави і єдності нації». Імператор Акіхіто та імператриця Мітіко мають також дочку та молодшого сина. За японським законодавством та традицією жінка не має права успадковувати трон. Однак зміни у ставленні до цієї норми в суспільстві відбуваються також. За опитуванням газети «Аsachі» 72% респондентів вважають, що трон найдавнішої імператорської династії може зайняти і жінка.


Водночас внесення змін до законодавства та реальне їх втілення може зайняти не один місяць, а може, й рік.

Токіо.