У неділю в Чорногорії відбулися парламентські вибори, четверті за ліком після оголошення про незалежність країни. Такого напруження перед голосуванням і такої відповідальності за майбутнє країни ще не було за її коротку історію. По суті це був референдум про продовження євроінтеграції та вступ Чорногорії в НАТО чи відкочування в лоно російського впливу.


Недарма перед виборами в Чорногорії пройшли мітинги проти Джукановича й вступу країни в НАТО. Їхніми натхненниками став проросійський опозиційний блок «Демократичний фронт». До нього входять кілька опозиційних партій, що їх підгодовує і підбурює Москва, які виступають проти вступу Чорногорії до НАТО та за зближення з Росією й Сербією. Андрія Мандич, президент партії «Нова сербська демократія», на передвиборних мітингах несамовито заявляв, що НАТО завдасть проблем для чорногорців і вимагав скасувати санкції Заходу проти Росії.


Незважаючи на погрози й залякування, виборча активність громадян була вищою, ніж на попередніх парламентських виборах. До урн прийшло 70,9 відсотка виборців, яким треба було на 1200 виборчих дільницях, відкритих у країні, віддати свій голос за списки кандидатів однієї із трьох коаліцій і 14 партій. Попередні результати обробки бюлетенів свідчать, що на перше місце виходить «Демократична партія соціалістів» (ДПС), що перебуває біля влади, лідером якої є прем’єр-міністр Міло Джуканович. Державна виборча комісія (ДВК) у понеділок повідомила, що після перерахування 80 відсотків бюлетенів (ДПС) Джукановича отримала майже 41 відсоток голосів громадян. Якщо таке співвідношення збережеться до повного підрахунку голосів виборців, то (ДПС) одержить 36 депутатських мандатів в 81-місцевому парламенті країни. Але при цьому «Демократична партія соціалістів» втратить абсолютну більшість у законодавчому органі.


На друге місце, за попередніми даними, вийшла опозиційна коаліція «Демократичний фронт», за яку проголосувало 20 відсотків виборців. Ще один опозиційний альянс — «Ключ» — одержав підтримку 10 відсотків громадян країни. У своєму першому коментарі після закінчення виборів і оголошення результатів екзит-полів Міло Джуканович запевнив чорногорців, що країна в найближчі місяці вирішить питання про членство в НАТО й продовжить евроінтеграційні процеси, зближаючись із ЄС. «Сьогодні ми із задоволенням можемо говорити про те, що Чорногорія продовжить свій шлях до упевненого європейського майбутнього, що через кілька місяців буде ратифіковано протокол про приєднання до НАТО, й ми ухвалимо рішення щодо членства в Альянсі», — заявив Джуканович у зверненні до своїх прихильників.


І хоча у «Демократичної партії соціалістів» буде непростий процес пошуку коаліційних партнерів при формуванні уряду, у Чорногорії говорять про цілковитий провал планів Кремля з затягування країни в небезпечну вирву російського впливу. А Москва так хотіла зміщення Джукановича й відмови Подгорици від вступу до НАТО. Її надії на опозиційні партії, що добре підгодовуються, зруйнувалися, а план «Б» кремлівські стратеги на випадок їх провалу на виборах не розробили. І хоч би як Кремлю хотілося запобігти розширенню НАТО на Балканах, з’ясувалося, що руки — короткі.