Підвищення інституційної спроможності Верховної Ради та підвищення ролі і значення парламенту — це одна з важливих реформ, які сьогодні впроваджуються в Україні. На цьому вчора, відкриваючи дискусійний форум з питань парламентської реформи на тему: «Парламенти і всеосяжна демократична реформа», наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Дискусійний форум високого рівня організовано в рамках Проекту ЄС—ПРООН «Рада за Європу». В його роботі взяли участь помічник Генерального секретаря ООН Джіхан Султаноглу та Посол ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі.

 

«У часи потрясінь Верховна Рада була майданчиком для виходу з кризових ситуацій у державі, а тому її реформування є стратегічно важливим. А підтримка процесу реформування Верховної Ради з боку ЄС є передусім свідченням довіри до українського парламенту і українського суспільства», — зазначив А. Парубій.


Голова парламенту підкреслив, що «Україна проходить складний період — нам доводиться здійснювати реформи у всіх сферах життя, і це відбувається в час, коли Україна бореться з агресією Російської Федерації». «Це ускладнює і водночас робить важливими ті реформи, які проводяться: реформа безпеки і оборони, судової системи і така само важлива — реформа Верховної Ради України», — сказав він та зауважив, що «напрямів реформування парламенту є багато: реформа апарату, реформа щодо відкритості, щоб полегшити доступ до інформації про роботу комітетів, самої Верховної Ради, демонструвати відкритість і комунікацію з громадськими організаціями, експертним середовищем».


У цьому контексті А. Парубій нагадав, що «тепер у роботі погоджувальної ради беруть участь громадські експерти, які можуть висловити свою думку і пропозиції щодо порядку денного і щодо пріоритетів, які стоять перед нами».


Голова парламенту зазначив, що нині всі депутатські запити є відкритими для суспільства, а структуризація роботи через формування порядку денного по блоках питань, які стосуються різних сфер, дає змогу підвищити ефективність роботи над законопроектами. «З першого тижня нової сесії ми формуємо порядок денний тематичними блоками і це дає можливість підвищити їхню якість і кількість законопроектів, які розглядаються й ухвалюються в сесійній залі», — сказав він і додав, що підходити системніше й ефективніше до роботи над кожним законопроектом дає змогу нова електронна система «Рада».


А. Парубій заявив, що «Верховна Рада України працює ефективно, попри прогнози всіх тих, хто вважав, що нинішній парламент увійде в кризу і не зможе працювати».


Він наголосив, що співпраця уряду і парламенту на сьогодні — на високому рівні і свідченням того стала презентація проекту Державного бюджету на наступний рік, який був вчасно подано. «Це передумова для того, щоб говорити, що наша співпраця має величезний потенціал для свого розвитку», — зазначив А. Парубій. Він висловив вдячність Програмі розвитку ООН і Європейському Союзу за довіру і підтримку у здійсненні реформ в Україні.


«Верховна Рада України налаштована на серйозну роботу, а її реформування буде ефективним і на високому рівні», — сказав А. Парубій.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), Хьюг Мінгареллі, посол, голова Представництва ЄС в Україні.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.