Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з помічником Генерального секретаря ООН, заступником Адміністратора Програми розвитку ООН, директором Регіонального бюро ПРООН для країн Європи Джіхан Султаноглу та координатором системи ООН в Україні Нілом Вокером.


За словами І. Геращенко, головною темою зустрічі була ситуація на Донбасі, тож під час розмови вона висловила думку, що сьогодні потребують корекції та активнішої уваги світу відповідні програми підтримки регіону і тих, хто постраждав від російської агресії. «Особливо важливими стають проекти розвитку регіону, відновлення інфраструктури, реінтеграція переселенців, створення нових робочих місць і житло. Звичайно, так само особливо актуальними є програми психологічної реабілітації всіх, хто постраждав від війни», — зазначила вона у Фейсбуці.


Також Перший заступник глави парламенту підкреслила, що Україна наполягає на першочерговості виконання гуманітарного блоку Мінських угод, вільному доступі міжнародних гуманітарних місій до окупованих територій. «Ми звертаємося до всіх міжнародних організацій активізувати наші спільні зусилля у боротьбі за звільнення заручників. У вересні завдяки спільним зусиллям мінської групи, СБУ і структур ООН вдалося звільнити з тюрем бойовиків співробітника ООН Юрія Супруна, якого терористи, попри спеціальний статус, утримували майже півроку. Нині варто використати всі канали для доступу до тюрем на окупованих територіях і звільнення 110 заручників», — наголосила І. Геращенко.


Крім того, від імені Верховної Ради вона подякувала за проекти, що реалізуються за підтримки ПРООН в Україні. Зокрема, це проекти, спрямовані на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, на відбудову постраждалих від війни на Донбасі регіонів, протидію корупції, на боротьбу з наслідками зміни клімату, проекти із запровадження ефективного державного управління та розвитку місцевих громад.


У свою чергу Джіхан Султаноглу розповіла про пріоритетні для ПРООН напрями в енергетичній сфері, в питаннях децентралізації, про реінтеграцію Донбасу, розв’язання соціально-економічних проблем внутрішньо переміщених осіб та їхню соціально-економічну підтримку.

 

Помічник Генерального секретаря ООН, заступник Адміністратора Програми розвитку ООН, директор Регіонального бюро ПРООН для країн Європи Джіхан Султаноглу (праворуч), координатор системи ООН в Україні, Постійний представник ПРООН в Києві Ніл Вокер.

 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.