На Всеукраїнський науково-практичний семінар «Науково-організаційні засади збереження цінних осередків дендрофлори у природно-заповідних об’єктах України» науковці, провідні дендрологи з усіх двадцяти дендропарків України національного значення у санаторії «Червона калина», що поблизу села Жобрин Рівненського району на Рівненщині, зібралися не випадково. Адже на території навколо цього оздоровчого закладу теж є об’єкт для їх досліджень — дендропарк місцевого значення, який, за словами головного лікаря «Червоної калини», заслуженого лікаря України Миколи Сивого, почали закладати ще у 1982 році, відколи велося проектування будівництва санаторію.

 

— Я не перший раз у санаторії «Червона калина», — розповідає Галина Шаварська з міста Костополя Рівненської області, — і не втомлююсь милуватись пейзажами навколо нього. З одного боку — розкішний сосновий ліс, з другого — рукотворний дендропарк, де багато незвичних для нашої місцевості дерев. Така краса навколо додає настрою, позитивних емоцій.


— А це дуже важливо для наших відпочивальників, бо, як казали древні мудреці, медицина лікує хвороби, а природа виліковує людину, — погоджується з нею Микола Сивий. — Тому наш колектив намагається зберегти в хорошому екологічному стані цей заповідний куточок. До речі, з огляду на те, що останніми роками літо в нашій місцевості скупе на дощі, прокладаємо систему штучного зрошення нашого дендропарку.


Самі ж дендрологи, які обстежували дендропарк і територію навколо санаторію «Червона калина», виявили сім рідкісних видів рослин, які потребують збереження, зокрема, один вид занесений до Європейського червоного списку, три — до Червоної книги України, чотири — регіонально рідкісних для Рівненської області. 


Тут зростає понад 150 видів рослин із лікарськими властивостями. Не кажучи вже про те, що повітря тут надзвичайно чисте, оскільки сам сосновий ліс має фітонцидні властивості. Приємно вразила гостей і нещодавно посаджена алея рідкісного дерева гінкго.


— Ми запросили до себе провідних дендрологів України, науковців кафедри заповідної справи Державної екологічної академії Міністерства екології та природних ресурсів України. Попри те, що учасники семінару обговорили перспективні для заповідання парки в різних рослинно-кліматичних зонах України, відповідність заповідних парків їхнім статусам, роль органів самоврядування у створенні нових парків, збереженні існуючих та їх використанні в озелененні міст і селищ, обмінялися  досвідом, а й на знак вдячності провели акцію зі створення нових ландшафтних груп у нашому дендропарку та у насадженнях на території санаторію, — розповів Микола Сивий.


Голова правління громадської організації «Українська спілка ірису» Алла Чорногуз розповіла, що жоден з учасників семінару не приїхав сюди з порожніми руками: привезли насіння квітів, садивний матеріал, і навіть рідкісне тюльпанове дерево...


— Територія навколо санаторію «Червона калина» є прикладом застосування принципів садово-паркового мистецтва. Після її ретельного обстеження складено два наукові обґрунтування про створення тут природно-заповідної території з таким статусом, який надав би можливість зберегти деревні насадження, що мають дуже вагоме соціально-екологічне значення, — сказала завідувачка кафедри заповідної справи Державної екологічної академії, доктор біологічних наук, професор, член Ради ботанічних садів і дендропарків України Олена Байрак.

Рівне.

 

Ось такий вигляд має восени дендропарк навколо санаторію.


Фото автора.