Так зване затишшя на Донбасі останніми днями перестало бути навіть умовним. За добу (дані на ранок 17.10) бойовики 61 раз відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, використовуючи при цьому заборонену Мінськими домовленостями артилерію калібру 152, 122, 120 і 82 мм, повідомляє штаб АТО.


Судячи зі зведень з передової, російсько-окупаційні війська переключили свою увагу з донецького на луганський (29 обстрілів) і маріупольський (22 обстріли) напрямки. За цей час один український захисник загинув. Це сталося в Попаснянському районі Луганщини, де автомобіль із нашими військовими підірвався на міні (троє військових поранено).
За даними групи «Інформаційний спротив», терористи перекидають до Донецька бронетехніку, до Ясинуватої — живу силу, боєприпаси й спорядження. Зафіксовано активний рух автотранспорту і бронетехніки бойовиків у районі Макіївки та в самому населеному пункті.
На маріупольському напрямку ситуація зберігає тенденцію до подальшого загострення. За даними української розвідки, підрозділи 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ приведено у вищий ступінь бойової готовності, особовому складу заборонено звільнення.
Також у Головному управлінні розвідки МОУ зазначають: з метою уточнення змін у бойових порядках на передньому краї й у тактичній глибині оборони сил АТО на маріупольському напрямку супротивником активізовано проведення розвідки за допомогою безпілотників і розвідувальних груп.
Однак найобговорюванішою подією минулих вихідних стала ліквідація одного з лідерів бойовиків «ДНР» Арсена Павлова (позивний «Моторола»). У неділю ввечері, 16 жовтня, у ліфті, де він перебував, спрацював саморобний вибуховий пристрій.
Учора зранку інформацію про вбивство терориста підтвердив радник СБУ Юрій Тандит. Було озвучено різні версії чергової зачистки виконавців проекту «Новоросія». Зрозуміло, що по той бік лінії розмежування те, що сталося, приписали київській «хунті». За даними координатора «ІС», народного депутата України Дмитра Тимчука, на екстреній нараді «керівників силових відомств ДНР» керівництво «МДБ» нагадало про свої нещодавні попередження про наявність у Донецьку «низки професійно підготовлених українських ДРГ» і звинуватило «МВС ДНР» у тому, що воно не вжило заходів для їх нейтралізації... За словами Тимчука, рядові співробітники «МДБ» до версії про причетність до знищення «Мотороли» української ДРГ ставляться скептично. Поширюються чутки про його ліквідацію силами якоїсь спецгрупи ФСБ РФ.
На думку блогера, прес-аташе посольства Грузії в Україні в 2005—2010 рр. Бачо Корчілави, убивство Арсена Павлова організувало ФСБ. Мовляв, росіяни розпочали спецоперацію з призначення власних кадрів на ключові пости в самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». «Люди, яких Москва почне саджати замість них, будуть професійними військовими й феесбешниками», — пише він на своїй сторінці у Фейсбуці.
Ліквідація бойовика може нашкодити переговорам з урегулювання конфлікту на Донбасі, вважає екс-представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.
«На окупованих територіях, особливо в Луганську, останнім часом тривають розбірки. Зокрема, там діє підрозділ на чолі з керівником охорони лідера бойовиків «ЛНР» Ігоря Плотницького. Це міг бути відголосок... Є інший варіант. Ліквідація «Мотороли» може бути пов’язана із зачисткою, яку проводить Кремль. Усі ці підрозділи налагодили на окупованих територіях бізнес. Не виключено, що вони почали комусь заважати», — сказав Безсмертний в інтерв’ю «Гордон».