ходить сучасний козак-характерник, і при цьому його босі ноги цілі, а душа — в благодатному спокої.

 

 

Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека проводить проект «Жива книга. Людина-сенсація». Участь беруть талановиті неординарні особистості. У рамках проекту відбулася зустріч з Петром Велінцем (на знімку) із Дубровиці Рівненської області, котрого в Україні називають чи не найкращим козаком-характерником.


Мужністю, силою і талантом цього чоловіка не можна не захоплюватися. Він досконало оволодів мистецтвом бойового гопака, навчився діагностувати та лікувати хвороби за власною методою. А ще він рукою легко перебиває цеглину, без вагань оголеною спиною лягає на гострі цвяхи, босоніж ходить по битому склу та розпеченому вугіллю.


Петро Велінець створив школу, де не тільки навчає юне покоління азів козацьких єдиноборств, а й повертає дітей з вадами здоров’я до повноцінного життя. З цього приводу на проекті «Жива книга. Людина-сенсація» він зазначив, що будь-яке бойове мистецтво, яке має свою філософію та духовність, здатне зцілювати душу й тіло. Зокрема, й бойовий гопак, взятий ним за основу реабілітаційних процесів.


До усвідомлення й розвитку козацької відновлювальної системи його спонукало пережите. Два десятки років тому Петро потрапив у жахливу аварію: у нього були переламані кістки та пошкоджені внутрішні органи. Як казали медики, шансів вижити — жодних. Утім, після трьох діб перебування у комі, фактично у стані клінічної смерті, чоловік таки розплющив очі. Прийшовши до тями, пообіцяв самому собі й родині: боротиметься за кожну мить життя. А далі знайшов порятунок у спорті, фізичних вправах та навантаженнях. І саме завдяки силі волі та невтомним фізичним тренуванням став на ноги, за що й назвали його козаком-характерником, а тепер він дарує друге життя своїм вихованцям. Каже: вдячний Богові за те, що дав йому можливість знову стати сильною і здоровою людиною, а заодно передавати досвід, вміння діткам, які також прагнуть побороти недуги. І надійним помічником у цій справі є бойовий гопак, який, за словами Петра Велінця, тренує м’язи, зміцнює кістки і при цьому не травмує тіла. Завдяки йому відбуваються зміни в організмі. І фізичні, і психологічні.


Поділився Петро Велінець на проекті й деякими секретами свого меню. Так, він не вживає макаронів, оскільки вони збільшують ризик виникнення вегето-судинної дистонії, серцевих захворювань. Їх замінює крупами. Добре чистить печінку пшоно, а горох і квасоля — справжні моторчики для шлунку. Радить усім дотримуватися постів, розуміючи їх не тільки в споживчому плані, а й у духовному.


Цікавими виявилися й показові виступи козака-характерника. Зокрема, його вольове, безболісне і водночас безпечне топтання скла голими ногами. Зрештою, як стверджує Петро Велінець, у цьому нічого надприродного немає. Будь-яка людина може це опанувати. Була б лише віра, впевненість у собі, сила волі і, звичайно, бойовий козацький дух.

Млинів 
Рівненської області.


Фото надане автором.