Розмови про економію, мабуть, головні сьогодні в кожній родині. Знявши показання лічильників води, електрики та газу, глави сімейств звіряють їх із даними попередніх місяців і журяться: щось багато виходить, треба заощаджувати. Навіть анекдоти з’явилися з цього приводу. «Купив енергозберігаючу лампочку, вмикнув її вдома, а вона не горить», — розповідає сусід сусідові. «Усе правильно — енергію береже», — резюмує той. За логікою цього анекдоту виходить так: хочеш заощаджувати — не користуйся ресурсами. Але ж так жити не можна.


Сєверодонецьк на власному досвіді показує, де і як треба заощаджувати. Це єдине місто в області, що має програму «Енергобаланс», за допомогою якої влада контролює в бюджетній сфері всі свої втрати в енергетиці.

Тут дуже важлива підтримка міжнародних організацій GІZ і НЕФКО, які допомогли замінити на сімох вулицях 535 енергозберігаючих світильників, а також програм ПРООН, що реалізуються в ОСББ. Крім того, Сєверодонецьк виграв десять проектів Європейського інвестиційного банку. Сім із них — це котельні, що працюють на альтернативних видах палива, зокрема пелетах. Усі ці проекти пов’язані безпосередньо з енергоефективністю. До того ж у місцевому бюджеті майже 12 відсотків усіх видатків становлять саме енергоефективні заходи.


— Програма «Енергобаланс» показала, що в нас скорочення з витрат енергетики за рік становило до 5 відсотків, — пояснює перший заступник сєверодонецького міського голови Аркадій Коростильов. — Щоб рухатися далі, потрібно визначити пріоритети. Тому нині в управлінні ЖКГ створюється група енергоаудиту. Ми звернулися до міжнародних партнерів із проханням допомогти у придбанні технологій та обладнання, насамперед тепловізорів. Сенс роботи цієї групи полягає в тому, щоб з усіх наших об’єктів визначити саме ті, які в першу чергу повинні підлягати енергосанації. Аудитори приходять сюди й оцінюють характер недоліків, через які йде тепло. Програма «Енергобаланс» показує найвитратніші будинки.


Крім того, при Сєверодонецькій міській раді мають намір створити диспетчерський пункт, що автоматично збиратиме дані щодо енерговитрат у місті. Оскільки не за горами той час, коли місто почне замовляти квоти енергоресурсів (скажімо, стосовно газу), влада намагається підійти до цього відповідально, вчасно й точно визначивши кількість ресурсу на рік.


За планом стійкого енергетичного розвитку до 2020 року місто зобов’язалося провести різні заходи з метою зниження викидів СО на 21,7 відсотка. Це серйозний рівень. Для реалізації цього завдання в місті вже в 228 будинках поставлено теплолічильники, 21 будинок утеплено. На дитячому садку №10 змонтовано геліосистему, а в дитсадку №27 встановлено теплонасос.


Перші кроки зроблено й досить успішно. Тепер міська влада визначає свої можливості в термомоденізації (утепленні тощо) 786 будинків. У 632 із них має бути встановлено лічильники. Група з енергоаудиту якраз і визначить, як саме модернізувати такі будинки. Наприклад, поліпшити гідравліку для теплопостачальників або щось інше. Що стосується 36 бюджетних установ, то тут можливе встановлення геліосистем. З об’єктів, які мають потребу в енергосанації, увага передусім акцентується на семиповерховому корпусі міської медсанчастини й будівлі управління соціального захисту.