Минулого тижня в Дніпрі відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО, під час якого наші парламентарії, представники місцевої влади, штабу АТО надали західним гостям чимало інформації про російську агресію на Донбасі. За словами координатора групи «ІС», народного депутата України Дмитра Тимчука, що був присутнім на цьому засіданні,  хоча основна частина делегації Парламентської асамблеї НАТО загалом співчуває Україні, ними були поставлені доволі гострі та незручні запитання.


«Одне із таких озвучив французький депутат Гі-Мішель Шово (Partі Socіalіste — правляча Соціалістична партія Франції, що загалом підтримує Україну в «нормандському форматі» й Мінському процесі, засуджує анексію Криму й усвідомлює, що за подіями на Донбасі стоїть Росія). Він, зокрема, запитав, чому в Європі не бачать «картинки» про злочинні дії РФ у нашій країні. Мовляв, «картинка» із Сирії, де російські військові бомблять лікарні та знищують мирне населення, є — що, зрозуміло, формує відповідне ставлення в європейських громадян і політиків. А переконливих відеодоказів із Донбасу (зокрема, про нинішній зрив окупантами Мінських домовленостей) немає, при всіх доповідях і реляціях української сторони про постійні збройні провокації, обстріли з «заборонених» Мінськом озброєнь, загибель мирних громадян і інші військові злочини Росії в Україні.


Коротше кажучи, щоб активніше допомагати Україні й формувати відповідне ставлення суспільства й політикуму в країнах НАТО, Заходу потрібна «картинка» про злочини Росії на Донбасі. Ніби слова — це добре, але в наше століття інформаційних технологій і мас-медіа цього, м’яко кажучи, не зовсім достатньо.


Зізнатися, це питання застало зненацька. Згадалися бравурні доповіді керівництва Міністерства інформполітики України у Верховній Раді рік тому, коли нас переконували, що вся Європа вже дивиться українське ТБ, у зоні АТО працюють юрби західних журналістів, і взагалі все добре, прекрасна маркізо. Навіть слайди показували», — розповів Дмитро Тимчук. Утім у Європі, схоже, слайдів українського Мінстеця не бачили. А тому не знають про наші приголомшливі успіхи на інформаційному фронті, резюмував народний депутат.