У МВС готують проект змін до законів України, які покликані розширити права патрульної поліції. Про це повідомила днями в столиці на прес-конференції глава Національної поліції України Хатія Деконаідзе. За її словами, основне завдання силового відомств — уточнити норми, які не тільки захищатимуть правоохоронців, а й громадян.


«Так звана презумпція правоти поліцейського — це не буде як окремий законодавчий акт. В жодному разі ніхто не повинен думати, що після цього ми будемо нівелювати норми Конституції. Це будуть зміни, уточнення декількох законів України — про адмінпорушення, про дорожній рух і національну поліцію, — заявила вона.


Х. Деканоїдзе зазначила, що у Законі України «Про дорожній рух» планують уточнити норму щодо зупинки транспортного засобу. Аби ні водій, ні пасажир на час огляду чи перевірки документів не мали права залишати салон транспортного засобу. За втечу з місця ДТП водіям замість штрафу світитиме позбавлення прав. Чіткіше у законодавстві пропишуть і те, коли автомобіль можна евакуйовувати на штрафмайданчик.


Окрім цього, у МВС хочуть запровадити принцип безперервності роботи поліцейського. Тобто правоохоронець, по суті, виконуватиме обов’язки завжди, навіть у неробочий час. Це лише частина норм, які зараз проходять обговорення із громадськістю. До пропозицій МВС експерти в цілому поставились позитивно, переконує глава Нацполіції.


Проте деякі правозахисники розкритикували озвучені нововведення. Вони стверджують: усе це призведе до того, що країна стане поліцейською державою. «Спочатку підкорись, а потім оскаржуй? Хочу нагадати, про звіряче вбивство поліцейськими чоловіка у Кривому Озері. Як йому, покійному, оскаржити їх дії? І що там з кримінальним провадженням? Таким правоохоронцям надавати більші повноваження небезпечно. Нехай спочатку завоюють довіру, — вважає столичний правозахисник Олег Веремієнко.