У Чорногорії оголошено результати парламентських виборів, на яких правляча Демократична партія соціалістів Міло Джукановича набрала 41,1 відсотка голосів і одержить 35 мандатів у 81-місному парламенті. За нею йдуть опозиційні партії «Демократичний фронт» (20,6 відсотка — 18 мандатів), коаліція «Ключ» (10,7 відсотка — 9 мандатів) і «Демократи» (10,5 відсотка — 9 мандатів). Разом опозиційні сили отримали майже таку само кількість місць у парламенті — 36. Інші мандати розподілені між невеликими партіями. Але Міло Джуканович уже заявив, що його ДПС заручається підтримкою партій меншостей і з 42 мандатами матиме більшість у парламенті, як і в попередні роки.


Проте опозиція заявила, що заперечуватиме результати виборів, оскільки вони були проведені з порушенням. Відповідним ударом Демократичної партії соціалістів стало гучне оголошення про те, що в день виборів було розкрито змову з насильницького усунення Джукановича та вищих чиновників від влади. У неділю в Чорногорії заарештували 20 сербів, яких підозрюють у підготовці до нападу на різні інституції. За повідомленням чорногорської поліції, затримані громадяни Сербії після закриття виборчих дільниць планували заарештувати Міло Джукановича, атакувати будинок поліції, урядових закладів і високопоставлених чиновників. А після оголосити про перемогу опозиційних партій на виборах.


Чорногорські ЗМІ навіть показали кадри підозрюваних у цій акції. Як повідомили чорногорські й сербські ЗМІ, керівником групи є колишній начальник сербської жандармерії Братислав Дикич. Після виходу на пенсію торік він став затятим активістом проти присутності НАТО в балканських країнах. За інформацією слідства, Братислав Дикич приїхав до Чорногорії в суботу ранком, щоб керувати озброєнням злочинної групи. Їх і затримали, коли вони вирушили на склад зі зброєю та боєприпасами. Після допитів шестеро підозрюваних були відпущені, а 14 арештовані на 72 години. Слідство з’ясовує ступінь їх провини.


Офіційний Белград відмовився коментувати арешт групи сербських громадян. «У мене немає інформації про це. Про інцидент у сусідів був поінформований міністр внутрішніх справ. Але для мене дуже дивно, що це трапилося саме цього дня. Я б хотів бачити й чути більш переконливу інформацію про те, що Братислав Дикич планував терористичний акт. Це все, що я можу сказати», — відповів прем’єр-міністр Сербії Олександр Вучич на запитання журналістів і додав, що він не мав намірів хоч якось впливати на парламентські вибори в Чорногорії.


Але в Чорногорії не впевнені у цьому. Адже Белград підтримував неприховані нападки Москви на Міло Джукановича, а опозиція одержувала із двох столиць компромат на лідера Демократичної партії соціалістів і використовувала його в передвиборній боротьбі. Але зараз Джуканович святкує перемогу й упевнений у тому, що зуміє створити коаліційну прозахідну більшість у парламенті.