Японія призупинила фінансувати Організацію ООН з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) через включення до Списку Всесвітньої спадщини «Пам’ять світу» документів про так звану різанину в Нанкіні 1937 року.


Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кішіда заявив, що уряд заморозив свій внесок в 4,4 млрд. єн (42 млн. доларів). Це рішення, за його словами, ухвалено на основі «комплексної оцінки кількох факторів». Очільник МЗС пообіцяв «всебічно» розглянути питання про подальше фінансування ЮНЕСКО, переконавшись, що організація справді «виступає за мир та довір’я між країнами-учасницями».


Токіо вважає, що документи, підготовлені в Пекіні про події в Нанкіні 1937 року, подають викривлені факти. А ЮНЕСКО, ухвалюючи рішення, спирались на «односторонні судження». Про це йдеться в заяві японського МЗС щодо рішення ЮНЕСКО. На думку генсека уряду Йошіхіде Суґа, організація ООН ухвалювала рішення «за зачиненими дверима», не залучаючи Японію, хоча саме Японія має до цих подій безпосередній стосунок.
Йдеться про один із найтрагічніших епізодів Другої світової війни, коли японська імператорська армія після тривалої облоги ввірвалася до тодішньої столиці Китаю — Нанкіна і вчинила розправу над мирними жителями. Ця тема й через десятиліття — болісна та чутлива у взаєминах двох країн.


Китай, який подав документи до ЮНЕСКО, називає жертвами насилля в Нанкіні 300 тисяч осіб. Японія вважає питання політизованим, китайську версію подій необ’єктивною. Токіо не заперечує фактів «численних жертв серед мирного населення», але наполягає, що точної кількості встановити неможливо, а число жертв насправді набагато менше.


На думку Токіо, в ЮНЕСКО ухвалили рішення, не провівши з японською стороною належних консультацій і не давши ознайомитися з матеріалами. Тому називають матеріали, подані Китаєм, «односторонніми» і «непрозорими».


Ще 2015 року японський уряд закликав ЮНЕСКО не вносити до реєстру документальної спадщини свідчення про вбивства мирного населення під час Другої світової війни у Нанкіні 1937 року і попередив, що може заморозити фінансовий вклад цій організації.


Японія — нині найбільший спонсор ЮНЕСКО, на неї припадає до 10,8% бюджету цієї організації. Якщо ці кошти перестануть надходити, ЮНЕСКО, найімовірніше, доведеться обмежити фінансування деяких із своїх програм.


Наприкінці минулого тижня прикрі для організації новини надійшли також із Ізраїлю, який заявив, що призупиняє співробітництво з ЮНЕСКО через резолюцію виконкому організації про святі місця Єрусалиму. Виконком ЮНЕСКО проголосував за резолюцію, в якій ідеться про особливий зв’язок ісламу з Єрусалимом, але не згадується про права євреїв на святині цього міста. Міністр освіти Ізраїлю Нафталі Беннетт, який очолює національну комісію по зв’язках з ЮНЕСКО, заявив навіть, що ЮНЕСКО стала на сторону ісламського терору, проігнорувавши тисячолітній зв’язок євреїв з Єрусалимом. З цього приводу він відправив листа генеральному директору ЮНЕСКО.


Токіо.