«Для Верховної Ради це було, є і залишається пріоритетом. Ми насамперед — парламент воюючої країни, і для нас питання безпеки є найважливішим. Тому в проекті бюджету, який розглядатимемо в четвер, передбачено п’ять відсотків ВВП на безпеку і оборону». Таку заяву Голова Верховної Ради Андрій Парубій зробив під час огляду сучасних розробок Державного концерну «Укроборонпром». У внутрішньому дворику парламенту, зокрема, було представлено безпілотний тактичний багатоцільовий транспортний засіб «Фантом» та бронетранспортер «Дозор-Б». Концерн є одним з ініціаторів чотирнадцяти вже зареєстрованих законопроектів, які сприятимуть розвитку оборонної галузі.

 

Глава парламенту зазначив, що на виставці продемонстровано результат спільної роботи держави і «Укроборонпрому». Особливо він відзначив БТР «Фантом», який може дистанційно управлятися на відстані п’яти кілометрів, а радіус його дії в 20 кілометрів є унікальним прикладом нового озброєння в умовах сучасної гібридної війни. А ще цей БТР, крім виконання бойових завдань, може вивозити поранених з поля бою та підвозити боєприпаси. Тож це унікальна технологія не тільки для України, а й для світу, оскільки дає змогу берегти життя наших воїнів.


Андрій Парубій запевнив керівництво «Укроборонпрому», що Верховна Рада всіма силами підтримуватиме армію. Він також вважає: новітні українські розробки мають залишатися під грифом «таємно», оскільки знімання інформації про наше озброєння може допомогти ворогові.


Також Голова Верховної Ради повідомив, що в четвер парламенти Литви, Польщі та України синхронно ухвалять заяву щодо історичних подій, які сталися на наших землях в середині минулого століття. А напередодні відбудуться одночасні засідання профільних парламентських комітетів України, Польщі та Литви.


«У цій заяві ми вкажемо, хто був винуватцем цієї трагедії, а це Російська імперія, німецький нацизм, котрі розпочали Другу світову війну. Для нас важливо зняти напруження, яке виникло між Польщею і Україною влітку цього року, і відкинути всі історичні інсинуації», — наголосив він і додав: це буде досить унікальна річ, коли три парламенти одночасно дадуть не просто оцінку спільній історії, а й нинішнім діям російського імперіалізму.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (праворуч), генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.