Олег ЛЯШКО, фракція Радикальної партії:
— За опитуваннями Українського інституту демографії, майже 60% українських громадян вважають себе бідними. Їхні доходи менші за прожитковий мінімум. Ось над чим має сконцентрувати свої зусилля парламент, уряд та Президент — подолання бідності, підвищення доходів громадян, створення нових робочих місць, збільшення заробітних плат і пенсій. Саме ці законопроекти пропонує фракція Радикальної партії...
Крім того, ми вимагаємо скасування рішення уряду про підвищення цін на газ, про підвищення вартості житлово-комунальних послуг. А також повернення соціальної норми споживання газу в опалювальний сезон. Водночас — у бюджеті наступного року передбачити кошти на енергомодернізацію, заміну котлів, вікон, дверей в оселях українських громадян.


Василь ГУЛЯЄВ, група «Партія «Відродження»:
— Ми занепокоєні ситуацією на банківському ринку. Вона склалася завдяки неправильному керівництву голови Національного банку Валерії Гонтаревої. За час її дворічного керування було закрито 80 українських банків. Група «Партія «Відродження» підтримує наших колег, які вимагають відставки глави Нацбанку. Наша група також активно працює над проектом держбюджету. Ми пропонуємо ввести мінімальний прожитковий мінімум на 2017 рік — 2 973 грн., а мінімальну заробітну плату — 3 080 грн. Окремо ми наголошуємо, що у бюджеті перекладаються на місця всі проблеми — фінансування шкіл, лікарень, оплату технічного персоналу, санаторії та пільги. Лише передання оплати вартості житлово-комунальних послуг обійдеться місцевим кошторисам у 17 млрд. грн. Ми вважаємо, що це різко загальмує децентралізацію...


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Уряд пафосно звітує про початок опалювального сезону, а люди скаржаться на холодні батареї й бояться замерзнути в квартирах. Адже тепло подано далеко не всюди. Досі не підтверджені ліміти на газ для переважної більшості міст. Водночас у газосховищах замість мінімально необхідних 17 млрд. кубів газу є лише 14,7 млрд. кубів. Знову сподіваємось лише на теплу погоду. Люди бояться платіжок за комуналку, що прийдуть через місяць. Ми вимагаємо, щоб були внесені у порядок денний парламенту законопроекти «Опозиційного блоку» — реєстр.    №№ 2342 та 2347, які передбачають зниження тарифів на житлово-комунальні послуги та встановлення мораторію на їх підвищення.


Володимир БАНДУРОВ, група «Воля народу»:
— Нині багато робиться для укріплення обороноздатності нашої країни. Але завдання держави та державних мужів, які тут присутні, полягає не лише у захисті кордонів, а й нашого народу від бідності, зубожіння, врешті-решт. Інструментами захисту є соціальна та економічна політика, в якій пріоритетом є рівень життя українських громадян. В умовах кризи і парламент, і уряд повинні консолідувати зусилля й забезпечити захист населення. Для цього депутатська група пропонує: збільшити рівень мінімальної заробітної плати, відповідно провести індексацію вдвічі більше від того, що пропонує уряд, — не менше ніж на 20%. Це не лише частково компенсує рівень інфляції на 2017 рік у розмірі 8%, а й втрати наших громадян від гіперінфляції за останні два роки — майже 90%.


Тарас ПАСТУХ, «Самопоміч»:
— У нашому порядку денному багато законопроектів, які стосуються законодавчого врегулювання питань сектору національної безпеки та оборони. Це актуальна тема. Найбільше складнощів назбиралося нині в родинах наших солдатів. Але необхідно зрозуміти, чи ми займаємося реформами для покращення життя військових, а чи вносимо просто якісь точкові зміни, які неприпустимі для воюючої країни. Ми розглядатимемо питання звільнення вояк на пенсію, зменшення виплат призовникам, які не воюють разом з контрактниками, дозволу «Укроборонпрому» отримувати кредити і надалі безконтрольно витрачати гроші на нашу оборону тощо. Назвати це реформою ніяк не можна. Питання контролю і витрачання грошей при ухваленні нового бюджету жодним чином не звучить. Ми не знаємо, як витрачалися гроші за два з половиною роки війни.


Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:
— Україна входить в родину 19 країн світу, які мають космічну галузь. Ми п’яті в цьому списку за кількістю запусків космічних апаратів. Нині керівника Державного конструкторського бюро «Південне», людину, яку знає весь світ, яка без державних грошей підняла цю галузь на високий рівень — Олександра Дегтярьова — звільняють. Робиться це за дорученням Президента та Прем’єр-міністра. Натомість на цю посаду через так званий конкурс пропонується кандидатура, яка ніколи не працювала в космічній галузі. Нас зачищають, як країну. Усі наші проблеми не є випадковими. Хаос, який панує в країні, є рукотворний, і він потрібен для того, щоб знищити Україну як конкурента у світі. Ще один приклад — пані Гонтарева, яка є інструментом для того, щоб через Нацбанк реально проводити ліквідацію нашої економіки. Вимагаємо негайно поставити питання про звільнення цієї людини.


Максим БУРБАК, «Народний фронт»:
— Почну свій виступ з тієї частини нашого бюджету, де йдеться про національну безпеку та оборону. А саме про фінансування підприємств, замовлення яких можна забезпечити за гроші Януковича. Уже два роки парламент не може повернути до державної скарбнички вкрадені в народу кошти. Суспільство повинне знати тих, хто переживає, щоб Янукович не побирався по всьому світу і всіляко намагається зберегти його майно. «Батьківщина» дала за закон про спецконфіскацію один голос, а Опозиційний блок — нуль. У цьому питанні вони разом. Безвідповідальну позицію продовжує займати й Блок Петра Порошенка. Нагадую, що ці гроші вже закладено в дохідну частину державної скарбниці. Цей документ розроблений Кабміном і схвалений міжнародними експертами. Наполягаємо на внесенні його законопроекту до порядку денного. Ще одне. На засіданні нашої фракції ми постановили запропонувати уряду запровадити розстрочку комунальних платежів на 12 місяців для тих громадян, які не підпадають під програму субсидії.


Ірина ЛУЦЕНКО, Блок Петра Порошенка:
— Хочу привітати всіх народних депутатів з визначною дипломатичною перемогою, яку принесла нам делегація Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи. Це дає нам один основний урок — за кордоном, незалежно від наших політичних вподобань і розбіжностей, ми насамперед українці. І якщо діятимемо дружно і злагоджено, як наша делегація, то зможемо ефективно захищати інтереси своєї країни і всередині. Прикро, що нині всі проблеми намагаються «повісити» на очільницю Нацбанку Валерію Гонтареву. В часи правління Януковича з’явилася не одна тема з використанням дрібних банківських установ. І коли Нацбанк вичистив ці авгієві стайні, на нього пішла скоординована атака. Дуже хотілось, щоб цей політичний сезон, якщо не буде суттєвих зовнішніх потрясінь, став черговим кроком до точки неповернення до старих правил. Тому закликаю шановних депутатів — менше слів і більше дій.