Делегація українських парламентаріїв повернулася з безпрецедентними рішеннями ПАРЄ. Таке переконання висловили всі учасники брифінгу, присвяченого підбиттю підсумків роботи Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи під час жовтневої сесії, яка проходила в Страсбурзі. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, зокрема, підкреслила, що українська делегація, попри розбіжність думок, працювала спільно для того, щоб обстояти окремі принципові поправки.


«Важливо, що представники опозиції попри те, що мають іншу точку зору з багатьох питань, голосували за ці дві резолюції, — сказала вона. — Мабуть, це вперше, коли вся українська делегація, в повному складі, підтримала резолюції, які працюють на визнання російської агресії в Україні». За словами першого заступника глави законодавчого органу, тепер наша дипломатія зможе використовувати ці документи як вагомий аргумент у зовнішньополітичних дискусіях. Водночас вона підкреслила: «Для нас очевидно, що це не та перемога, яку можемо святкувати більше, ніж один день, тому що російська делегація дуже болісно сприйняла цю поразку і вже сьогодні, навіть не очікуючи січневої сесії, ми розуміємо ті сценарії, які розгортатимуться. Вони стосуватимуться і дискредитації окремих положень, і повернення російської делегації до ПАРЄ». Ірина Геращенко вважає: очевидним є те, що російська делегація не має наміру виконувати ці резолюції, так само, як і чотири попередні. Уже нині їх лобісти у Страсбурзі намагаються протиснути позицію, яка полягає в тому, що російська делегація має повернутися до діалогу без будь-яких передумов. «Ми наполягаємо на іншому, — каже Перший заступник Голови Верхової Ради. — І вважаємо, що в цьому плані наша позиція — це відстоювання принципів Ради Європи. Ми працюємо не лише на Україну, а й на те, щоб ПАРЄ не забувала, заради чого, за яких умов і коли вона була створена та які цінності мають об’єднувати депутатів 47 країн, що входять до цієї асамблеї».


Леонід Ємець у своєму виступі зробив акцент на тому, що завдяки ухваленим резолюціям тепер не стоятиме питання проведення виборів на Донбасі. Для того, щоб волевиявлення там відбулося, згідно з рішенням європарламентаріїв, необхідно таке: виведення російських військ, роззброєння терористів, звільнення всіх полонених і передача під контроль ОБСЄ, а потім і нашої країни україно-російського кордону. «Це питання вже знято з порядку денного в європейській спільноті, — наголошує парламентарій. — Подивіться, як помінялася риторика пана Штайнмайєра. Вже наступного дня він заявив, що проведення виборів на цій території неможливе». За словами Л. Ємця, резолюція ПАРЄ — це не просто демагогія чи красиві слова, це офіційний документ, яким керуються всі інституції європейської спільноти у прийнятті рішень. Так, Європейський суд з прав людини вже визначив стороною-відповідачем за завдану шкоду особам, які перебувають на окупованих територіях, саме Російську Федерацію. Вона має компенсувати завдану моральну шкоду і нести відповідальність за порушення прав тих, хто залишився в Криму та на окупованій території Донбасу.


За словами Володимира Ар’єва, під час роботи в Страсбурзі всі народні депутати викладалися на сто відсотків. «Уся команда працювала на результат, — каже він. — Іноді робилися речі на межі фолу, а часом і поза його межами. Але ми знаємо, що Україну нині треба захищати будь-якими засобами». В. Ар’єв наголосив: «Саме така єдність дає підстави сподіватися, що колись і всередині українського парламенту ми припинимо боротися й об’єднаємося довкола інтересів України».