Учора заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд і народні депутати від фракції «Самопоміч» Олена Сотник, Тарас Пастух та Роман Семенуха презентували звіт «Оцінка ефективності управління у сфері безпеки і оборони за результатами парламентського контролю».


Оксана Сироїд наголосила, що для ефективного громадянського та парламентського контролю за закупівлями Міністерства оборони необхідно ухвалити новий закон про державну таємницю.


«Оборонний бюджет — це не таємниця, не сакральний документ, до якого можуть мати доступ тільки обрані. Оборонний бюджет — це гроші українських громадян, які парламент виділяє для розвитку армії. Співвітчизники тільки цьогоріч заплатили 56 мільярдів гривень на розвиток армії. Тому вони зобов’язані знати, куди витрачаються кошти. Можуть бути таємними тільки вузли чи елементи окремого виду озброєння, того, що закуповується для потреб оборони», — зазначила вона.


Також, за словами заступника глави парламенту, треба ухвалити закон щодо управління державним майном, в тому числі продукцією, яка сьогодні виробляється для потреб безпеки і оборони. «Громадяни зобов’язані знати, скільки коштує танк і в кого його купили. Не може бути такого, щоб закупівлі, що стосуються безпеки і оборони, були під грифом «таємно». Ніде такого немає», — наголосила Оксана Сироїд.


Парламентарій підкреслила, що саме від гідності солдата залежить наша безпека. Тому зобов’язані знати, як військовий одягнутий, що він їсть, де спить. Це — священний елемент цивільного контролю.


«Відповідний звіт не претендує на істину в останній інстанції. Це результат нашого навчання. Ми пройшли довгий шлях, намагаючись зрозуміти, яка має бути місія парламентаріїв у сфері безпеки і оборони. Вчилися у кращих міжнародних практик, намагалися зрозуміти, що можемо зробити в Україні», — зазначила вона.


Роман Семенуха звернув увагу на проблеми із залученням контрактників і строковиків до армії та забезпечення житлом військових. «Тому в державному бюджеті треба передбачити фінансування для відповідних потреб. Це буде справжня повага і турбота держави про солдата», — сказав народний депутат.


Крім того, вважає парламентарій, треба змінити систему нагород, оскільки вона ще радянського зразка. «У нас нагороду отримують або посмертно, або через каліцтво. Це неприпустимо. Держава повинна мати гідність і повагу до солдат через справедливу систему нагород», — підкреслив Роман Семенуха.

 

Оксана Сироїд, Тарас Пастух.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.