Сьогодні Президент України Петро Порошенко перебуватиме з візитом у Брюсселі, де проведе низку зустрічей з керівництвом ЄС. Як інформує прес-служба глави держави, зокрема, заплановані перемовини з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером та Президентом Європарламенту Мартіном Шульцем.

 

Лідери України та інституцій ЄС обговорять розвиток ситуації на Донбасі та в Криму, стан виконання Мінських домовленостей та перспективи санкційного режиму щодо Росії у відповідь на її агресію проти нашої держави, повідомила прес-служба П. Порошенка. Учасники зустрічей також скоординують подальші кроки щодо ратифікації Угоди про асоціацію та запровадження безвізового режиму для громадян України. У порядку денному й двосторонні зустрічі Президента України з лідерами окремих держав-членів ЄС, які беруть участь у саміті Євросоюзу 20-21 жовтня у Брюсселі.


Окрім того, плановані переговори глави держави із Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.


* * *


18 жовтня П. Порошенко відвідав із візитом Норвегію, де разом із Прем’єр-міністром цієї країни Ерною Солберг взяв участь в україно-норвезькому бізнес-форумі. «Україна має швидко зростаючий споживчий ринок. Ми знаходимося в процесі комплексної модернізації бага-тьох традиційних галузей української економіки. Наша ІТ-сфера є найбільш швидкозростаючою серед європейських держав. Україна добре відома своєю сільськогосподарською галуззю», — наголосив глава держави під час форуму. За його словами, це та інше дозволяє «норвезьким компаніям розглядати Україну як нову перспективну можливість».


Також Президент України провів перемовини з керівництвом національної енерготранспортної компанії STATNETT, найбільшої компанії з відновлювальної енергетики в Європі STATCRAFT, а також Норвезького директорату водних ресурсів та енергетики за участі міністра палива та енергетики Норвегії Торда Ліена. Співрозмовники наголосили на перспективності розвитку українсько-норвезьких відносин у сферах реформування енергетичного сектору України, розвитку відновлювальної енергетики та нових технологій, зміцнення потенціалу нашої країни в питанні енергоефективності.


Окрім того, П. Порошенко зустрівся з Королем Норвегії Гаральдом V. Під час аудієнції глави української держави Його Величність відзначив історичну важливість першого офіційного візиту Президента України до Королівства Норвегія.

 

Петро Порошенко та Гарольд V зі своїми дружинами.


Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).