Українська делегація в ООН під час засідання Четвертого комітету Генасамблеї Організації звернулась до міжнародної спільноти із закликом посприяти звільненню українського журналіста Романа Сущенка. «Одним із недавніх прикладів цинічної кампанії Росії проти незалежних ЗМІ стало необгрунтоване затримання громадянина України журналіста Романа Сущенка, якого було заарештовано у Москві 30 вересня 2016 року за безпідставними звинуваченнями», — цитує речника Постійного представництва України при ООН Олега Ніколенка «Укрінформ». 

 

Українська делегація закликала міжнародне співтовариство «відреагувати на цей неприйнятний випадок переслідування українського журналіста в Росії та використати всі доступні інструменти з метою сприяння його негайному звільненню».


Тим часом міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон закликав негайно звільнити засуджених у Росії українців Олега Сенцова і Олександра Кольченка. Про це він сказав у британському парламенті, як повідомляє його прес-служба. «Ми справді стурбовані кількістю українських громадян, які висловили свою незгоду з тим, що сталося, — незаконною анексією Криму — та тими, хто отримали тривалі терміни тюремного ув’язнення, в тому числі Сенцов і Кольченко. Ми закликаємо російську владу негайно їх звільнити», —  сказав Б. Джонсон.


Нагадаємо, що у серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив українського режисера О. Сенцова, насильно вивезеного до Росії, до 20 років суворого режиму. Його спільником російські слідчі зробили О. Кольченка — чоловіку дали 10 років колонії суворого режиму. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованими.