Цю ідею озвучила в Європарламенті хорватський депутат Дубравка Шуйца, коментуючи останні події в Боснії і Герцеговині й референдум, проведений владою Республіки Сербської, повідомило видання New Europe.
«Уважаю, що міжнародне співтовариство має почати обговорення постдейтонської угоди по Боснії і Герцеговині для запобігання нинішньої ескалації напруження політичної ситуації в цій країні», — заявила Шуйца.
Нагадаємо, що Дейтонська угода, підписана 14 грудня 1995 року в Парижі лідером боснійців Алієй Ізетбеговичем, президентом Сербії Слободаном Мілошевичем і президентом Хорватії Франьо Туджманом, поклало кінець громадянській війні в Боснії та Герцеговині 1992—1995 років і заклало основу конституційного устрою цього утворення, який зберігається до сьогодні. Вона вважається громіздкою і малоефективною, але до встановлення взаємної довіри між трьома народами, що ворогували, її скасування складне. В останні роки Захід активно закликає до перегляду Дейтонської системи та пропонує запровадження традиційної конституції в БІГ.