Те, що Російська Федерація називає референдумом в Криму, — фарс та злочин. Про це заявив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов під час інтерв’ю президенту-генеральному директору Агентства «Франс-Прес» Еммануелю Огу та регіональному директору з питань Європи та Африки Агентства «Франс-Прес» Флоранс Б’їдерманн.

О. Турчинов пояснив, що відповідно до українського законодавства та Конституції питання щодо територіальної цілісності або зміни кордонів можуть обговорюватися лише на всеукраїнському референдумі. «Тому це дійство, яке вони називають референдумом, буде відбуватись не в Криму, а в Кремлівських кабінетах», — наголосив він, додавши, що саме тому референдум не матиме жодного юридичного сенсу та буде нелегітимним.

За його словами, влада Криму поводиться як «реальні злочинці, які розуміють, що злочин неможливо розтягувати в часі», тому й виділили на підготовку та проведення референдуму лише 10 днів. «Я не говорю про зміст, але навіть технологічно за 10 днів просто фізично неможливо організувати та провести референдум», — зазначив керівник парламенту, підкресливши, що більшість населення бойкотуватиме референдум, про що вже заявили представники громадських організацій, національних меншин та кримські татари.

Окрім того, він повідомив, що парламент прийняв рішення дати добу Верховній Раді Криму на скасування цього рішення. «В іншому разі парламент Криму буде розпущено. У нас є такі повноваження», — сказав О. Турчинов.

Він наголосив, що всі працівники виконавчої влади Криму, а також органів місцевого самоврядування, починаючи від міських муніципалітетів і завершуючи сільськими та селищними радами, отримали письмове повідомлення Генеральної прокуратури України, згідно з яким «ті, хто братиме участь в цьому антиконституційному дійстві, нестимуть кримінальну відповідальність».

«Навіть якщо референдум «протягнуть», переконаний, що жодна цивілізована країна не визнає його результатів», — підсумував О. Турчинов, висловивши сподівання, що спільні зусилля України, Європейського Союзу та інших демократичних країн змусять Росію припинити агресію та повернути свої війська до місць їх дислокації.

О. Турчинов також наголосив, що Україна не піддаватиметься на провокації, які намагається вчинити Російська Федерація, «розігруючи в Криму відпрацьовані під час військових операцій сценарії в Абхазії та Осетії і провокуючи прямий військовий конфлікт, під час якого може постраждати цивільне населення».

«Але Україна діятиме адекватно, захищаючи свою територію. Ми підтримуємо і не залишаємо наші військові частини та військових моряків, які гідно виконують свій обов’язок у Криму», — сказав О. Турчинов, наголосивши, що Збройні Сили України приведені в повну бойову готовність.

У країні, за його словами, відбувається підготовка до часткової мобілізації до лав армії та Національної гвардії, рішення щодо створення якої повинна найближчим часом ухвалити Верховна Рада України.

Стосовно питання переміщення українських військових територією України — це закрита інформація, яка є державною таємницею, зазначив керівник парламенту.

Крім того, О. Турчинов наголосив, що Україна — цілісна та неподільна держава, про що «чітко написано в її Конституції». «Ми захистимо свою державу, і Майдан довів, що українці вміють боротися за свої права», — сказав він, наголосивши, що сподівається на підтримку західних партнерів та гарантів територіальної цілісності України, відповідно до Будапештського меморандуму 1994 року.

Прес-служба Верховної Ради України.