Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні у вівторок провела своє друге засідання під головуванням заступника Голови Верховної Ради України Руслана Кошулинського.

У роботі Комісії взяли участь народні депутати України, депутати місцевих рад, науковці, громадські діячі, міжнародні експерти, зокрема, радники Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин.

Забезпечення статусу української мови як єдиної державної, виходячи із ст.10 Конституції України, припинення міжмовних конфліктів, переведення мовного питання з політичного в державне русло через пошуки компромісного та конструктивного рішення цього питання з метою подальшого законодавчого врегулювання стало головною темою обговорення під час роботи Комісії. Учасники засідання наголосили на тому, що в Україні мовне питання має стати об’єднуючим, а не роз’єднуючим чинником на шляху розвитку Української держави, оскільки і у парламенту України, і в України, як суверенної держави, є обов’язок зберегти українську мову для країни та світу.

Підсумовуючи, Р. Кошулинський запропонував долучити до джерельної бази Концепцію державної мовної політики від 15.02.2010 р., висновки Венеціанської комісії та Верховного комісара ОБСЄ.

Щодо законопроекту, який буде взято за основу під час напрацювання нової редакції закону, народні депутати з чотирьох запропонованих підтримали проект закону України «Про порядок застосування мов в Україні», розроблений групою експертів під головуванням Леоніда Кравчука.

Проект документа буде доопрацьовано постатейно з урахуванням пропозицій депутатського корпусу та експертів.

Верховна Рада спільно з фахівцями, «розуміючи потребу як сьогоденного порозуміння, так і майбутнього розвитку України, української мови як державної, мов національних меншин як таких, що потребують захисту, самобутнього розвитку», могла б надати імпульс процесу реформування мовної сфери, резюмував заступник керівника парламенту.

Наступне засідання Тимчасової спеціальної комісії відбудеться 18 березня 2014 року.

ДОВІДКОВО

Тимчасову спеціальну комісію з підготовки проекту закону України про розвиток і застосування мов в Україні Верховною Радою України створено 4 березня 2014 року. Головою Комісії обрано заступника Голови Верховної Ради України Р. Кошулинського. До її складу увійшли представники усіх парламентських фракцій та депутатських груп.

Прес-служба Верховної Ради України.