Наскільки успішно на Рівненщині проводиться реформа Державної служби зайнятості у плані підготовки фахівців, упродовж двох днів мали можливість оцінити в рамках прес-туру журналісти, а також голова правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Олексій Мірошниченко та в. о. голови Державної служби зайнятості України Валерій Ярошенко, директори обласних центрів зайнятості та центрів профтехосвіти ДСЗ з усіх регіонів України, які теж взяли в ньому участь.


Вони побували у відділеннях Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, які функціонують у селищі Гоща, селі Олександрія Рівненського району та Рівному.


Гощанське навчальне відділення спеціалізується на підготовці фахівців з народних ремесел. І саме тут кожен безробітний може безплатно здобути рідкісну професію «коваль ручного кування». Окрім повного циклу навчання, на базі Гощанського відділення постійно проводяться різноманітні майстер-класи за участю професіоналів ковальської справи з п’яти країн, щорічно проходить всеукраїнський фестиваль ковальської майстерності «Металеве серце України». Серед викладачів навчального закладу — знаний коваль європейської гільдії, майстер виробничого навчання Сергій Торуля, який підвищував свою кваліфікацію у кращих ковальських школах Франції, Нідерландів, Австрії, Іспанії, Польщі.


Олександрійське навчальне відділення спеціалізується на підготовці кадрів для сільського господарства, автомобільного транспорту, метало- та деревообробки (загалом за 28 професіями). Найбільш затребуваною є професія «робітник фермерського господарства», якої навчають тут безробітних. За десять років послугами з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації тут скористалися майже 8 тисяч осіб. Хоча відділення і має міцну матеріальну базу для підготовки кваліфікованих робітників, однак три нові навчальні автомобілі, ключі від яких директору Рівненського обласного центру зайнятості Івану Ткачуку вручив в. о. голови Державної служби зайнятості України Валерій Ярошенко, не зайві: на них майбутні слухачі, у тому числі демобілізовані учасники АТО, навчатимуться та відпрацьовуватимуть водійські навички.


У Рівненському навчальному відділенні учасникам прес-туру презентували «кузню кадрів» готельно-ресторанної справи і туризму, яких тут готують за дванадцятьма професіями. А також розповіли про те, що протягом кількох років тут готують професіоналів у сфері ІТ-індустрії. Так, лише 2016-го 211 безробітних стали ІТ-спеціалістами і знайшли роботу.


Рівне.