Учора в сирійському місті Алеппо почалася «гуманітарна пауза». Дамаск та Москва пообіцяли, що вона триватиме 11 годин, щоб цивільне населення та повстанці могли залишити місто. Після переговорів у Берліні президент РФ В. Путін припустив, що «пауза» може затягнутися, якщо повстанці не відкриватимуть вогонь.

 

МЗС Сирії оголосило, що армія Башара Асада відступить і створить вісім коридорів для бажаючих залишити місто. Нині в Алеппо заблоковано, за приблизними підрахунками, 250 тисяч цивільних мешканців. Прес-секретар ООН Стефан Дюжаррик заявив на брифінгу в Нью-Йорку, що відведеного часу замало, щоб доставити туди гуманітарну допомогу. Але гуманітарні заклади системи ООН будуть готові розпочати негайну евакуацію з міста поранених і хворих, що потребують термінової допомоги, але до цього хочуть отримати гарантії безпеки від конфліктуючих сторін, повідомляє Центр новин ООН.


Уже вчора, за інформацією фотографа агентства AFP, навколо точки перетину лінії фронту в центрі міста відбулися артилерійські перестрілки. Державне сирійське інформаційне агентство Sana звинуватило «терористичні угруповання».


Тим часом у Сполучених Штатах заявили, що рішення про «гуманітарну паузу» дуже запізнилося. А в НАТО занепокоєні, що Росія хоче скористатися «паузою», щоб посилити свою присутність у регіоні. Так, нині РФ стягує сюди весь Північний флот і частину Балтійського флоту з винищувачами-бомбардувальниками, повідомляє Reuters, посилаючись на джерела в західних спецслужбах. «Через два тижні ми побачимо крещендо повітряних нальотів на Алеппо, і це буде частиною російської стратегії, підсумком якої стане оголошення про перемогу», — цитує Reuters високопосадовця НАТО.