Управління Держпраці у Рівненській області провело і ще планує провести низку інформаційно-консультативних заходів для голів ОСББ, керівників житлово-комунального господарства та інших власників житлового фонду, щоб роз’яснити вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, які стосуються експлуатації ліфтів, електричного та газового обладнання, димових та вентиляційних каналів житлових та громадських будівель.

 

 

Тема набула особливої актуальності у зв’язку із введенням Закону України №417-VІІІ від 14.05.2015 року «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Нині інтенсивно триває процес передачі на баланс співвласників інженерних мереж та систем, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки, встановлених у житлових будинках. І вже саме нові господарі повинні дбати про підготовку будинкового організму до безпечної та надійної роботи в осінньо-зимовий період 2016/17 року.


Втім, як засвідчила практика, голови багатьох новостворених ОСББ мають мінімальні знання і не повністю розуміють рівень своєї відповідальності. Тож інформація, яку надають фахівці Управління Держпраці, дійсно на часі.


На одному з таких семінарів у райцентрі Дубровиця на Рівненщині за участі міського голови Дубровиці Богдана Микульського, представників спеціалізованих організацій, які обстежують, обслуговують та ремонтують інженерні мережі та обладнання, начальник відділу нагляду у промисловості Управління Держпраці у Рівненській області Іван Онищук охарактеризував потенційні проблеми, найгостріша з яких — сумнозвісна дев’ятиповерхівка по вулиці Артеменка в Дубровиці.


Будинок на 180 квартир, побудований ще за радянських часів, відповідно до проекту забезпечувався скрапленим газом. Його подавали з двох газгольдерів, спеціально побудованих поруч. Але згодом з різних причин жителі від скрапленого газу відмовилися, а замість цього самовільно, грубо порушуючи правила безпеки, почали встановлювати газові балони.


У 2010 році в будинку стався вибух газового балона, який жителі однієї з квартир використовували на кухні. Постраждали чоловік і дружина, але, на щастя, залишилися живими. Після розслідування нещасного випадку наглядовці категорично вказали комунальному підприємству «Будинкоуправління» на недопустимість використання газових балонів у багатоповерхових будинках. Але ні тоді, ні шість років потому вплинути на людей комунальники та місцева влада не змогли.


Щороку інспектори б’ють на сполох, адже біда може прийти будь-якої миті. Іван Онищук на семінарі наголосив, що найбільш небезпечний період — осінньо-зимовий, коли різниця температур на вулиці і в приміщенні суттєва. У теплому приміщенні газ розширюється і переповнений балон стає причиною пожежі та вибуху. Також небезпечним є використання багатьма жителями будинку електроплит, оскільки мережа не розрахована на таке електронавантаження.


Після нещасного випадку в 2010 році влада Дубровиці прийняла рішення будинок газифікувати. Неподалік багатоповерхівки встановили газорозподільчий пункт. Залишалося збудувати інженерні мережі, але зробити свій фінансовий внесок у цю частину робіт мешканці не захотіли. Причому, запланованих потужностей, за підрахунками «Рівнегазу», було б достатньо і для систем індивідуального опалення із парапетними котлами (без димоходів), які більш безпечні в експлуатації.


Свій варіант також пропонували енергетики: реконструкцію електромережі до більшої потужності та встановлення електричних плит.


Фахівець Держпраці закликав жителів нарешті визначитися: або підсилити електромережу і всім будинком перейти на електроплити, або провести у будинку газове опалення і, відповідно, всім користуватись газом для приготування їжі. Начальники Дубровицьких РЕМ та райуправління «Рівнегазу» пообіцяли найближчим часом озвучити міському голові орієнтовні цифри вартості технічної документації. А той, у свою чергу, сказав, що разом із депутатами буде тісно спілкуватися з жителями дев’ятиповерхівки, щоб врешті-решт зняти цей Дамоклів меч.


Світлана СТЕЛЬМАЩУК,

фахівець прес-служби 
Управління Держпраці у Рівненській області.


Фото автора.