У дні, коли світова громадськість відзначала 75-ліття Бабиного Яру, що став символом Голокосту, у Дніпрі, в обласній філармонії імені Леоніда Когана, відбувся великий меморіальний концерт. Він був присвячений трагедії єврейського народу, який зазнав нацистського геноциду, і «дніпропетровському Бабиному Яру». Тут, на території нинішнього Ботанічного саду, в середині жовтня 1941 року було розстріляно понад 11 тисяч євреїв.

 

Слів у цей вечір було сказано небагато. Хіба що керуючий справами релігійної єврейської громади Олександр Фрідкіс прочитав поминальні молитви «Ель Моле Рахамім» і «Кадиш» перед початком концерту й другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні директор Ізраїльського культурного центру у Дніпрі В’ячеслав Смоткін сказав кілька слів про надзвичайну важливість Пам’яті.


Музика була промовистіша за слова. Не випадково, готуючись нагадати багатонаціональній громаді Дніпра про трагедію 75-літньої давнини, Ізраїльський культурний центр і Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» звернулися саме до музики, знайшовши союзників в особі директора Дніпропетровської філармонії Ігоря Хінича й керівника академічного симфонічного оркестру Наталі Пономарчук. Для меморіального концерту вибрали Восьму симфонію Дмитра Шостаковича й твори Ернеста Блоха (соло на скрипці виконав видатний музикант Дмитро Ткаченко), які найкраще відповідали темі вечора.

 

У фойє філармонії перед початком концерту.



Фото автора.