У селищі Орлівці, що розташоване в районі дельти Дунаю, створюється експериментальне стадо водяних буйволів карпатського типу. Ідея відновлення поголів’я буйволів у Придунав’ї належить одеському Центру регіональних досліджень. Разом із Національним екологічним центром України в рамках проекту «Clіmate Forum East ІІ» цю програму вдається втілити в життя.


Частину тварин надає голландський фонд True Nature Foundatіon, який підтримує відновлення природних екосистем і сталий розвиток громад. Везуть буйволів і із Закарпаття, де збереглася найбільша популяція цих тварин в Україні. Досвід з утримання й поводження з ними надає Мішель Якобі — німецький лісник-еколог, який переїхав із Німеччини до України, щоб відновити поголів’я буйволів і сприяти збереженню агробіорозмаїття Карпатських гір.


— Водяні буйволи виконують багато екологічних функцій і мають сприяти поліпшенню стану заплавних екосистем дельти Дунаю та Придунайських озер, — вважає Олег Дьяков, старший науковий співробітник Центру регіональних досліджень. — Вони є природніми меліораторами, що підтримують водні протоки, поїдаючи водяну рослинність і розчищаючи замулені ділянки.


У разі відсутності відкритої води тварини можуть самостійно викопувати невеликі озера, які приваблюють диких птахів, плазунів і безхребетних, а також є осередками біорозмаїття. Крім того, ці тварини більш пристосовані до тих нових умов, що їх прогнозують кліматологи, менш уразливі до захворювань.


Після переїзду із Закарпаття до Одеської області буйволам знадобиться якийсь час, щоб обжитися на новому місці, а людям — звикнути до поводження із цими новими для регіону тваринами. Спочатку в орловському експериментальному стаді буде 14 голів. Буйволи повинні приваблювати туристів до екологічного парку, який створюється поблизу  Орлівки в заплаві водно-болотного угіддя міжнародного значення «Озеро Картал».

Місцеве населення залучать до обслуговування цього парку: прийому туристів, охорони, випасу буйволів, одержання молока й виробництва молочної продукції. Крім того, місцевих жителів залучать до використання енергетичного потенціалу парку та заготовки біомаси (верби й очерету).


Колись буйволів було багато в Південній Європі, однак у ХХ столітті їх чисельність значно скоротилася. Завдяки небайдужим людям популяцію вдається зберегти. Досі буйволи в Україні жили тільки в заповіднику «Асканія-Нова» та на фермах у Закарпатті й Голосіївському монастирі. У жовтні тварини прописалися і в Одеській області.



Одеськаобласть.