«Запишіть: спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам. У нас в листопаді українці подорожуватимуть без віз. І я дуже бажаю, щоб коли-небудь до росіян також прийшла ця можливість». Саме так відповів Президент України Петро Порошенко на запитання російського журналіста під час прес-конференції у нідерландському Маастрихті.


Багатообіцяючі слова українського лідера цього разу підкріплюються й настроєм ЄС, який продемонстрував добру волю з цього питання під час дводенного Саміту спільноти у Брюсселі. До того ж у твердій позиції та незмінній підтримці запевнили і Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та Президент Європейської Ради Дональд Туск, з якими П. Порошенко теж мав особисті перемовини.

 

«На сьогодні, одразу після вирішення механізму призупинки безвізового режиму, ми не маємо жодного сумніву, що це рішення буде негайно прийняте», — заявив глава держави під час прес-конференції у Брюсселі за результатами зустрічей із європейськими лідерами, інформує прес-служба Президента.


Загалом тижневе європейське турне П. Порошенка дало відповіді на ще кілька питань, які уже давно потребували визначеності. Нагадаємо, що почалося воно із візиту до Осло, продовжилося несподіваною поїздкою до Берліна для участі у перемовинах «нормандської четвірки», а завершилося Брюсселем та Маастрихтом. Президент провів кілька знакових та принципових зустрічей, за результатами яких озвучили важливі заяви.


Зокрема, було окреслено перспективи Мінського формату. «Нормандська четвірка» домовилася про створення «дорожньої карти» імплементації Мінських угод — цей документ має містити кроки, як саме будуть виконуватися усі пункти і Мінська-1, і Мінська-2. Також лідери України, Франції, Німеччини та Росії домовилася про розширення місії ОБСЄ на Донбасі та надання спостерігачам доступу до усієї окупованої території регіону, зокрема й до неконтрольованої Києвом ділянки кордону з РФ. При цьому Президент України зазначив, що буде зроблено спробу направити озброєну поліцейську місію ОБСЄ на Донбас, яка забезпечуватиме безпеку як під час місцевих виборів, так і в перехідний період.


Ще однією із знакових подій турне стала зустріч із Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом (на знімку). Співрозмовники домовилися, що з 2017 року національну щорічну програму співробітництва з альянсом буде спрямовано на проведення реформ для досягнення Україною стандартів НАТО. Крім того, Президент відзначив важливість поглиблення співробітництва в питаннях регіональної безпеки, особливо в контексті боротьби з російською агресією, повідомляє прес-служба Президента. Наша країна зацікавлена в інтенсифікації діалогу в плані ситуативної обізнаності та сумісності. «Це новий формат співробітництва в рамках програми поглиблених можливостей. І ми сьогодні проаналізували можливості співпраці в цьому плані», — цитує главу Української держави прес-служба.

 


Звичайно, під час переговорів лідери не оминули і перспективи імплементації Мінська-2. «Росія несе особливу відповідальність за виконання Мінських угод, бо вона досі підтримує сепаратистів і перешкоджає повному та безпечному доступу ОБСЄ до окупованих територій», — цитує голову альянсу прес-служба П. Порошенка.

 

ДО РЕЧІ

Заступник голови адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв повідомив в ефірі ток-шоу «Право на владу», що наша держава отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу — це передбачено Мінськими домовленостями, які були прийняті в лютому 2015 року. Але, за його словами, до цих виборів мають бути виконані безпекові умови Мінська — повинні бути виведені російські війська з Донбасу, а місія ОБСЄ повинна отримати постійний доступ до неконтрольованих ділянок україно-російського кордону.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).