Від останніх передвиборних теледебатів, що відбулися в середу ввечері, очікували багато чого, але такого! І справа не стільки в тому, що кандидат від республіканців Дональд Трамп обізвав Хілларі Клінтон «поганою жінкою». І, мабуть, не в тому, що його реакцією на репліку опонента, що він маріонетка Путіна, стали вигуки на кшталт «сама така!», характерні для іншої вікової категорії. І навіть не в тому, що проведені пресою скрупульозні перевірки фактів показали, що Трамп далеко випередив суперницю за кількістю й «якістю» заяв, що не мають стосунку до дійсності.

 

У шквалі заголовків, що обрушилися на країну відразу ж після закінчення двобою, домінувала інша тема. «Шок на дебатах: Трамп відмовився підтвердити, що визнає результати президентських виборів», повідомила ABC News, і переважна більшість ЗМІ винесли на перші шпальти саме це питання. Як зазначають спостерігачі, скандальність і безпрецедентність заяви Трампа полягала в тому, що він порушив одну з основ американської політичної системи — здатність переможеного кандидата, хоч якою запеклою була передвиборна кампанія, визнати поразку та простягнути руку переможцю, тим самим забезпечуючи мирний і конструктивний процес переходу влади. У своїй редакційній статті The New York Tіmes пише, що на фінальних дебатах у Лас-Вегасі Трамп перейшов від «образи інтелекту американського виборця до образи самої американської демократії». У свою чергу, The Washіngton Post відзначила, що спроби Трампа обстояти свої позиції з низки інших важливих питань, порушених на дебатах, виявилися повністю нівельовані його «приголомшливим зреченням від американської демократії».
Показово, що подібні оцінки не обмежилися «ліберальними» ЗМІ та проклінтонськими політиками й оглядачами. Його висловлення викликало переполох серед республіканців, багато хто з яких і раніше намагалися дистанціювати себе від обвинувачень Трампа про «підтасовані» вибори, пише консервативна The Wall Street Journal. Газета підкреслює, що спроби Трампа поставити під сумнів систему голосування дуже тривожать його однопартійців, які на тих само листопадових виборах боротимуться за місця в інших органах влади. Консервативно налаштований коментатор Брет Стівенс, відомий своєю критикою на адресу Клінтон, назвав відповідь Трампа «найганебнішою заявою кандидата в президенти за останні 160 років». Не випадково Національний комітет Республіканської партії негайно виступив зі своєрідним спростуванням, заявивши, що республіканці «поважають волевиявлення народу», і що нацкомітет визнає вибори президента США незалежно від думки партійного кандидата.
У відповідь мільярдер і його найближчі помічники в четвер заходилися хоч якось пом’якшити удар, з одного боку, заявляючи про масові фальсифікації, що нібито мають місце у виборчому процесі, а з іншого — роз’ясняючи, що Трамп, мовляв, просто хотів себе захистити у разі сумнівного результату. Проте, за винятком його завзятих прихильників, ці спроби мало кого переконали. Як зазначила New York Daіly News, своїми «безпідставними обвинуваченнями про підтасування на виборах» Трамп продовжує підривати довіру виборців до американських демократичних інститутів.
На думку багатьох оглядачів, серйозну стурбованість має викликати й уперте небажання кандидата-республіканця прислухатися до думки провідних спеціалістів в області національної безпеки. Приводом для цього стала суперечка про роль Росії у зв’язку зі зломом серверів демократів і публікацію викраденої інформації на Wіkіleaks. Клінтон зазначила, що 17 цивільних і військових розвідвідомств дійшли висновку про причетність Москви, на що мільярдер відповів, що ні Хілларі, ні «наша країна» не мають поняття про те, що відбувається. Як відзначив кореспондент CNN із питань нацбезпеки Джім Шюто, Трамп фактично виступив на захист іноземної держави, чиї інтереси багато в чому суперечать американським, водночас відверто висловлюючи недовіру структурам держбезпеки США. Оскільки відносини з Росією стосуються широкого кола гострих міжнародних проблем, включаючи агресивні дії Москви в Україні, подібна позиція потенційного президента не може не викликати тривогу, підсумував Шюто.

Нью-Йорк.