Половина з них — на передовій

 

На цій сесії Верховна Рада може ратифікувати Стамбульську конвенцію Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні. Про це під час дискусії на тему: «Жінки на чолі реформ» заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


«Збільшення кількості осіб прекрасної статі у владі важливе. Сьогодні вони серйозно впливають на формування порядку денного парламенту, на прийняття законопроектів. Уже декілька разів жінки від різних фракцій об’єднувалися задля впливу на соціальні рішення. Сподіваюся, що таким прикладом стане і ратифікація Стамбульської конвенції», — наголосила парламентарій.


Також, нагадала вона, в четвер Верховна Рада відзначила Всесвітній день боротьби з раком молочної залози. Народним обранцям роздали рожеві стрічки, що є міжнародним символом залучення до інформування суспільства щодо цієї проблеми. Відповідну акцію міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» проводить уже вчетверте.


«У 2012 році ми переконували кожного чоловіка-депутата приєднатися до акції. Лише деякі сміливці одягли на знак підтримки стрічки. Це вважалося мало не подвигом з їхнього боку. Сьогодні весь парламент був із рожевими стрічками. Це важливий чинник, який показує, наскільки змінюється український політикум і сприйняття думки жінки в політичному середовищі», — сказала Ірина Геращенко.


Крім того, підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради, на сході дуже важливу миротворчу роль відіграють особи прекрасної статі. «Сьогодні справді стаємо свідками, коли нові лідери народжуються не тільки серед громадських активістів, політиків, а їх народжує війна. Я бачу дуже сильних жінок. Вони мають стрижень і всі шанси зіграти важливу роль в інклюзивному діалозі, який доведеться вести Україні на зруйнованому Донбасі. Вдови, мами і дружини екс-полонених та затриманих дуже часто допомагають у багатьох процесах на волонтерському рівні. Це важлива робота, яка сприятиме розвитку країни», — зазначила вона.


Найбільш консервативною, за її словами, залишається сфера оборони. Сьогодні в лавах Збройних Сил України перебувають майже 20 тисяч жінок. Дві загинули під час АТО. Серед тих, хто служить, дуже мало офіцерів.

Ірина Геращенко зауважила: на День захисника України жодну особу прекрасної статі не нагородили медаллю чи орденом і не підвищили звання до рівня генерала. «На це звернула увагу керівників силових структур, оскільки була присутня на відповідних урочистих заходах. Я бачила на фронті жінок. І Президент у своєму виступі сказав, що 10 тисяч їх перебувають на передовій. Чому жодна з них не нагороджена до Дня захисника України? Відповіді так і не отримала», — сказала Перший заступник глави парламенту. Тому, підкреслила вона, головним завданням МФО «Рівні можливості» є зміна гендерних підходів у силових органах. Будемо моніторити, як виконується рішення уряду стосовно збільшення офіцерських посад. «Ми робитимемо все для того, щоб у наших силових органах жінки мали право голосу», — наголосила Ірина Геращенко.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, заступник Директора офісу зв’язку НАТО Анн-Крістін Б’єргене, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.