«Коли в Україні здійснюватимуть трансплантацію органів? Скільки може коштувати така послуга?»


Божена ЧЕКУСЬ.


Івано-Франківська область.


Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ (на знімку):

 


— До кінця року законопроект про трансплантацію може бути винесено на розгляд парламенту для ухвалення у другому читанні. У комітеті цей документ перебуває на кінцевій стадії доопрацювання. Ми виходимо на те, що в Міністерстві охорони здоров’я треба створити центральний орган, який відповідатиме за розвиток трансплантології. Він матиме свій бюджет і сплачуватиме зарплату працівникам в усіх районах. А ще цей орган повинен буде сформувати базу даних пацієнтів і відстежуватиме, хто чого потребує. Крім того, треба за-провадити фах трансплантолога. Таких лікарів має бути два на район, тож це майже тисяча нових людей, котрих треба навчити, працевлаштувати.


Під час зустрічей медичні фахівці нам ставлять такі запитання, про які ми ніколи не думали. Наприклад, чому завідувач відділення має сповіщати про те, що в нього є потенційний донор, звідки братиме кошти на підтримку його життєдіяльності, хто має розмовляти з лікарями, як потрібно мотивувати родину тощо. Медики сказали, що не пропонуватимуть громадянам брати органи в близької людини та взагалі відмовляються спілкуватися з родичами. Значить, це має бути особа зі статусом трансплантолога, яка не працює у відповідній лікарні.


Тож роботи непочатий край. Законопроект буде обов’язково прийнято. Але він не зможе все вирішити. В охороні здоров’я все дуже складно, тому що це достатньо високі матерії, велике наукове, практичне підгрунття.


Про вартість пересадки органів ми поки що не говоримо. Адже має бути написаний протокол, де йтиметься про медикаменти, підтримку життєдіяльності особи, операцію з вилучення органів, їх консервацію, пошук і підготовку реципієнта, поховання тіла, компенсацію витрат для збереження донора — це завдання Міністерства охорони здоров’я. А воно поки що не спроможне затвердити навіть протоколи елементарного лікування. Далі — розрахунок фінансової моделі. Тільки після цього можна говорити про якісь суми. Ціни будуть космічні.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».