Уже понад десять років Шотландський БФ «Дnіpro Kіds», створений уболівальниками ФК «Хіберніан» із Едінбурга, допомагає українським дітям. Але якщо до останнього часу ця допомога була адресована, головним чином, маленьким сиротам, то з початком війни в орбіту шотландського милосердя потрапили й діти загиблих і поранених учасників АТО (на знімку). 

 

 

А що це таке — шотландське милосердя, а також гостинність, турбота, доброта — змогли відчути на собі 20 дітей з родин загиблих воїнів, запрошених громадою наших співвітчизників «Український центр» і «Дnіpro Kіds» відпочити та набратися сил у країні Вальтера Скотта та Льюїса Стівенсона. Вони ж взяли на себе основне фінансування поїздки.


Діти з восьми областей України, поїздку яких організували дніпровський представник «Дnіpro Kіds» Ірина Клюс, член правління громадської організації Світлана Волович і волонтер лідер уболівальників ФК «Дніпро» Євген Переверзєв (вони ж супроводжували дітей), щойно повернулися додому. Як кажуть дорослі, повернулися окрилені емоціями, отриманими в цьому краї лицарів і прекрасних дам — а саме так хочеться назвати сучасних жителів Шотландії. «Діти жили у родинах, що поставилися воістину як до рідних до наших дітей. Усі, хто зустрічався нам за 10 днів перебування в Шотландії, хто пізнавав, хто такі наші діти, — прагнули виразити свою привітність, любов, турботу. Нам робили знижки в ресторанах, а то й взагалі відмовлялися від плати. Поїздки на озера, до замків, численні екскурсії — все було зігріто теплотою сердець наших господарів. Особлива вдячність — Каю й Ірині Ісаксен і Богдану й Наталі Настюк — двом сімейним парам, які були постійно біля нас увесь цей час», — діляться враженнями організатори поїздки.


Як каже Євген Переверзєв, порівняння Шотландії з її щасливими та благополучними людьми, і України, що намагається будувати європейську державу, спонукало хлопців задуматися про причини такої величезної різниці. І — вдихнуло в їхні серця бажання змінювати свою Батьківщину. До слова, багато європейських держав приймають українських дітей на відпочинок і навчання. Тепер серед них — і Шотландія. Організатори поїздки впевнені — це тільки початок, і ще багато українських дітей, на жаль, які пізнали, що таке війна, зможуть відчути турботу найпрекраснішої та найдобрішої Шотландії й її жителів.

 

Фото надано автором.