У другому за значенням місті Херсонщини впроваджують муніципальну охорону на додачу до поліції. Існуватиме вона у статусі комунального підприємства, а кошти на форму та засоби самооборони виділять з міського бюджету.


Голова Нової Каховки Володимир Коваленко розповів «Голосу України», що екіпірування власних охоронців коштуватиме місту майже двадцять тисяч гривень. Але ці витрати швидко окупляться, якщо власна «гвардія», яку планують комплектувати, у тому числі з демобілізованих бійців АТО, за прикладом сільських шерифів зуміє покласти край вуличному вандалізму та розкраданню комунального майна.


«Тільки минулого року збитки від таких злочинів перевищили сорок тисяч гривень. А поліція впоратися з цим після безкінечних скорочень та оптимізацій не здатна, — наголошує Володимир Коваленко. — Тож на допомогу і прийде муніципальна охорона — її ми бачимо саме помічницею для поліції, а не якимось незалежним озброєним формуванням, і роботу узгоджуватимемо з правоохоронцями. Крім того, муніципальна охорона з часом зможе себе утримувати за рахунок надання профільних послуг іншим комунальним підприємствам».


Що ж до простих городян, то вони сумніваються у спроможності «муніципальної гвардії» навести лад на вулицях. Адже десять охоронців на велике місто — крапля в морі.

Херсонська область.