Іракські та курдські сили продовжують операцію із визволення міста Мосула від бойовиків угруповання «Ісламська держава». Станом на вчорашній ранок вони перебували на відстані від 5 до 12 кілометрів від міста на південному, східному і північному напрямках, повідомляє Радіо Свобода.


За інформацією Euronews, сім’ї, які покинули свої села поблизу Мосула при наближенні лінії фронту, досягли армійських блокпостів. На тлі просування іракської армії і відступу бойовиків терористичного угрупування «Ісламська держава» жителі села Джазіра опинилися в вакуумі — відрізані від «великої землі», люди залишилися без продовольства, без допомоги. Серйозне занепокоєння викликає і екологічна ситуація. Відступаючи, джихадісти підпалюють нафтові родовища і хімічні підприємства, після чого, як пише Reuters, більше 1000 осіб отруїлися токсичним газом. Та на цьому бойовики терористичного угрупування ІД не зупинилися. 20 і 21 жовтня в Мосулі вони стратили майже 300 чоловіків та хлопчиків. За повідомленням CNN, люди були розстріляні, а їх тіла закопали бульдозером на території колишнього сільськогосподарського коледжу.


ООН каже про те, що понад шість тисяч осіб вже покинули рідні села при наближенні фронту бойових дій і, всі вони потребують гуманітарної допомоги. Влада Іраку, представники міжнародних організацій на чолі з ООН роблять все можливе, щоб прийняти і розселити біженців. Але знову і знову порушується питання, що для дітей потрібно створити особливі умови, на які нині не вистачає ні ресурсів, ні коштів.
Нагадаємо, операція з  визволення Мосула почалася 16 жовтня. Після цього урядові війська зачистили від ІД кілька сіл, які розташовані неподалік від Мосула.

 

Центр новин ООН.

 


На фото: біженці з Мосула.


Фото УВКБ з сайту