На військовій тренувальній базі Асака поблизу Токіо відбувся огляд Сил самооборони, у нашому розумінні — парад. У ньому взяли участь майже чотири тисячі воїнів японських збройних сил, 50 літаків, 250 танків та військових автомобілів.


Загалом такі огляди «на марші» відбуваються на цій тренувальній базі щотри роки. Проте цього разу вони особливі тим, що це сталося вперше після ухвалення нових законів у сфері національної безпеки, які розширюють права військових, зокрема дають дозвіл із зброєю в руках захищати державу та союзників за межами країни. Разом із японськими військовими в огляді взяли участь американські морські піхотинці. Торік Японія та США уклали договір про військову співпрацю у разі зовнішньої агресії, тож «братерство по зброї» стало міцнішим.


На огляд прибув прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, який активно обстоював ухвалення нових законів. Він закликав учасників огляду бути готовими до виконання нових завдань, спрямованих на «збереження миру для наступних поколінь». Абе нагадав, що безпекова ситуація в світі останнім часом змінюється не в найкращий бік, зокрема через ядерні випробування Північної Кореї та запуски балістичних ракет. Утім співпраця країн, які виступають проти ядерної загрози, здатна протистояти викликам.


З огляду на те, що підрозділи Сил самооборони готуються до миротворчої операції ООН у Південному Судані, Абе закликав успішно виконувати міжнародні обов’язки, роблячи активний внесок у справу миру.