Завершилися стратегічні командно-штабні навчання «Рубіж-2016». До проведення вишколу під керівництвом начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України Віктора Муженка залучалися органи військового управління стратегічного та оперативно-стратегічного рівня, а також військові частини усіх компонентів ЗСУ. На полігоні «Дівички», що на Київщині, відбулася практична фаза — тактичні навчання з бойовою стрільбою артилерійських підрозділів гарматами «Мста-Б» та «Піон». Артилеристи успішно виконали низку вогневих вправ зі знищення взводних опорних пунктів противника.


— Вперше за роки незалежності України у навчаннях взяли участь співробітники спеціалізованого науково-дослідного центру ЗСУ. Вони мали проаналізувати результати та визначити   ступінь ураження цілей за різних видів обстрілу. Науковці визначать методи максимального вогневого ураження за мінімальних витрат боєприпасів, — повідомив командувач Ракетних військ і артилерії — заступник командувача Сухопутних військ ЗСУ В’ячеслав Горбильов.


Дмитро Магльований, командир гармати 40-ї артилерійської бригади, зауважує: «Ви бачили, наприклад, що заряджаючий пороховий заряд досипає руками. Це зменшує час зарядки на 30 секунд. Він має заряджатися досипачем. Ось такий маленький нюанс, але 30 секунд можуть врятувати багато життів». Ефективніше вести вогонь дає змогу програма, яку розробили волонтери. Її можна встановити на звичайний планшет. Це значно спрощує розрахунки, кажуть артилеристи. Самохідні гаубиці «Піони» — найдалекобійніша зброя. 1996-го Україна відмовилася від них через здатність стріляти ядерними снарядами. Але через російську агресію «Піони» довелося розконсервувати. Вони пройшли капремонт і довели свою ефективність на фронті. Влучають у ціль на відстані понад сорок кілометрів.

 


На знімку: артилеристи виконують стрільби на гарматах «Мста-Б».


Фото автора.