У Полтавській галереї мистецтв відкрили виставку карикатур з гаслом «Нащадки Ходжі Насреддіна в гостях у нащадків Гоголя». Тут представлені 110 робіт, наданих місцевому творчому об’єднанню «Карлюка» Асоціацією турецьких карикатуристів.


Щоправда, творів самих турків у згаданій експозиції небагато. Вони в краю автора «Вечорів на хуторі біля Диканьки» презентували не так власні роботи, як відомий далеко за межами Туреччини щорічний конкурс карикатур. Останній за традицією присвячується дотепному фольклорному герою-філософу й оповідачу Ходжі Насреддіну, котрий нарешті на своєму віслюку приїхав у гості до не менш колоритних гоголівських персонажів. А заодно привіз із собою кращі конкурсні зразки, надіслані до Стамбула з багатьох країн, та майже футбольну команду з одинадцяти провідних турецьких карикатуристів.


Їхня асоціація, до якої входять понад 800 художників, і за кількістю, і за творчим потенціалом вважається однією з найпотужніших. Її керівник Метін Пекер не лише зовнішнім виглядом засвідчив, що майстри веселого олівця насправді дуже серйозні люди. Головні тези його промови на відкритті виставки у Полтаві перегукувалися з постулатами радянського лектора про «імперіалістичні сили, які роблять війни і провокації у світі» (кінець цитати, якій лише кілька днів). Однак такими є реалії сьогоднішньої Туреччини, якій доводиться долати чимало викликів.


Та, попри все, турки, як і українці, кепкують над собою, жартують, посміхаються справжнім друзям, вражають гострим словом і пензлем ворогів. Навіть тоді, коли беруть приклад із Ходжі Насреддіна, котрий нерідко рухався на своєму віслюкові, сідлаючи його задом наперед... Щоб подякувати гостям за візит і водночас «занурити» їх у рідну стихію, актори Полтавського театру ляльок у виставковій залі показали одну з історій про Ходжу Насреддіна.


Під час цього дійства сценічного улюбленця народів Сходу познайомили з «живим» Миколою Гоголем, який патронує щорічну міжнародну виставку карикатур «Карлюка» у Полтаві. Не менше захоплення публіки викликала своєрідна автограф-сесія Мухіттіна Короглу, котрого називають турецьким карикатуристом №1. Всі охочі могли отримати кольорові копії його робіт із дарчим підписом автора. До речі, на відкриття виставки прийшли і студенти-іноземці. Тож тут панував справжній «інтернаціонал». Адже мова карикатури близька і зрозуміла всім.

 

Полтава.

До слова


Подорож турецьких гостей до України завершилася у столиці. Тут у Музеї      Т. Г. Шевченка відбулося нагородження українських лауреатів Міжнародного конкурсу Ходжі Насреддіна, серед яких був і наш колега, завідувач відділу ілюстрацій «Голосу України» Олексій Кустовський (на знімку).

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.