Пленарний тиждень, що минув, був дуже плідним — не лише за кількістю рішень, а за їх якістю. Верховна Рада ухвалила понад 30 законодавчих актів: 11 законів у цілому, 11 — у першому читанні та низку постанов. Декілька законопроектів відправлено на повторне перше читання, частина — відхилені. Про це Голова Верховної Ради України Андрій Парубій сказав у підсумковому інтерв’ю телеканалу «РАДА».

 


«Уже стало традицією, що кожен пленарний тиждень є активним і результативним, — зазначив він, — це, у тому числі, завдяки блоковій системі підготовки законопроектів до розгляду та більшій відповідальності народних депутатів».


За словами глави парламенту, «минулої середи, вперше за тривалий час, увесь пленарний день був продуктивним і голосування продовжувалося до завершення робочого дня». Він нагадав, що «раніше у середу важко було вийти на будь-яке рішення». 

 

Водночас А. Парубій зазначив, що «блокова система не просто допомагає збільшити кількість законопроектів до розгляду, а й сприяє ґрунтовнішому і більш системному їх обговоренню: всі запропоновані блоки питань були розглянуті та опрацьовані».


Забезпечити соціальний захист наших воїнів


Серед найголовніших питань, які розглядалися пленарного тижня -питання національної безпеки, бюджет і міжнародні ініціативи.


А. Парубій підкреслив: «Блок питань безпеки був важливим, адже розглядався законопроект, який має на меті забезпечити соціальний захист наших воїнів на передовій: у країні, яка веде війну, важливо, щоб хлопці знали: у них є захист і, повернувшись, вони його матимуть».


За його словами, схвалено закон, який передбачає забезпечення добровольців АТО такими ж пенсіями, як і військовослужбовців; забезпечення пенсіями дружин-вдів, чоловіки яких загинули, і які мають на утриманні дітей; звільнення від військової служби тих військових, які мають на утриманні дітей-інвалідів.


«Ці закони, будучи зі сфери безпеки і оборони, несли і велику соціальну відповідальність. Було приємно, що у питаннях безпеки і оборони зал об’єднується і діє злагоджено», — наголосив Голова Верховної Ради.


Бюджетний процес і надалі рухатиметься активно


Важливим, за словами А. Парубія, був і бюджетний процес. Нинішньої осені, вперше за багато років, ми увійшли в бюджетний процес згідно з передбаченим законом терміном, і в четвер ми розглядали пропозиції бюджетного комітету», — наголосив він і додав: «Уряд, бюджетний комітет, парламентарії надзвичайно активно і системно працювали над тим, щоб підготувати цей документ, і у термін до 20 жовтня подати пропозиції».


«Для мене було прерогативою і ключовим моментом — збереження тієї суми, яка передбачена на безпеку і оборону», — сказав А. Парубій. Це, нагадав він, 5% ВВП — 129 мільярдів гривень. У рекомендаціях бюджетного комітету і парламенту до уряду ця цифра була збережена і підтримана.


«Те, що ми змогли проголосувати документ після дуже тривалого обговорення, ґрунтовного і системного розгляду пропозицій, вважаю великим успіхом не тільки парламенту чи уряду, а в цілому держави, і я певен, що бюджетний процес рухатиметься так і надалі», — зазначив глава парламенту.


Говорити не про наслідки трагедій ХХ століття, а про їх причини


А. Парубій звернув також особливу увагу на міжнародний блок ініціатив. «Засудження агресивних військових дій Росії в Сирії, де вона проводить таку ж агресивну політику, як в Україні, було важливо з точки зору наших міжнародних зобов’язань. Україна так само підтримує країни, які зазнають агресії з боку Росії, і так само її засуджують», — сказав А. Парубій.


Найважливішим, на думку глави парламенту, було ухвалення спільної Декларації про Пам’ять і Солідарність, яка приймалась в один день із парламентом Польщі. «І це було дуже знаковим рішенням у контексті тих непорозумінь, які виникли між нашими державами влітку нинішнього року», — наголосив політик.


За його словами, «ключовим завданням цієї Постанови було говорити не про наслідки трагедій ХХ століття, а про причини цих трагедій». «А причини — агресивна політика як Російського імперіалізму, в той час комуністичного, так і нацистського імперіалізму, союз яких був скріплений пактом Молотова—Рібентропа, і який призвів до розв’язання Другої світової війни», — наголосив А. Парубій.


Український і польський парламенти прийняли документ, у якому зазначили, що, власне, російський імперіалізм є причиною тих трагедій, які сталися на наших землях, а найважливіше, у Декларації була зазначена спільна оцінка теперішніх подій в Україні. Польський парламент висловив солідарність з Україною, яка сьогодні веде захист проти нинішнього російського імперіалізму. Також у документі є заклик до міжнародної спільноти бути більш активною у питанні підтримки України і заклик до членства нашої країни в НАТО.


«Важливо, що Постанова прийнята на піднесенні як в Україні, так і у польському парламенті, хоч там і відбувалися непрості дискусії, -наголосив він і додав: — Це велика перемога не лише України і Польщі, а усього нашого регіону».


Водночас Голова Верховної Ради підкреслив: «У час протистояння російській агресії нам важливо демонструвати солідарність європейських держав і, навпаки, Кремль робить усе можливе для пошуку ліній протистояння як всередині Європи, так і всередині України, і з найближчими сусідами». Він нагадав, що в усі часи «коли ми були разом — ми перемагали».


За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.