Міністр Туреччини у справах ЄС Омер Челік виступив із заявою, яка більше схожа на категоричний ультиматум: якщо до кінця року країна не одержить від ЄС для своїх громадян режим безвізового пересування по Європі, то вона вийде з угоди щодо мігрантів.


Омер Челік додав, що Євросоюз порушив умови міграційної угоди. Мало того, що Туреччині не був наданий безвізовий режим з ЄС, але Брюссель дедалі частіше нав’язує Анкарі неприйнятну внутрішню політику. Невдоволення влади Туреччини викликала вимога ЄС припинити в країні антитерористичну операцію та скасувати надзвичайний стан після спроби державного перевороту.


Турецький міністр попередив ЄС, що Туреччина відкриє для мігрантів ворота до Європи. «Ми готові завершити цей проект, якщо наші умови не будуть виконані», — жорстко заявив він.


Треба нагадати, що згідно з умовою договору між Анкарою та Брюсселем Туреччина погодилася розміщувати на своїй території частину висланих із ЄС мігрантів, але в обмін на одержання фінансової допомоги на їхнє утримування й безвізовий режим. Турецька влада розраховувала, що візи для громадян країни Європейський Союз скасує ще в липні, але вже кінчається жовтень, а віз і нині там. І бажання зрушити його з місця в ЄС немає.