Румунський націоналістичний рух «Актіунеа 2012», що виступає за об’єднання Румунії та Молдови, а також вимагає відновити кордони країни в довоєнних межах, розбив намети на центральній площі Бухареста й організував в суботу та неділю численні мітинги в столиці. У суботу учасники акції пройшли центральними вулицями Бухареста з державною символікою двох країн і плакатами «Бессарабія — це частина Румунії». Вони вимагали зустрічі із прем’єр-міністром Д. Чолошом для обговорення питання про якнайшвидше возз’єднання двох країн.

 

«Ми вимагаємо, щоб влада почала активні й ефективні кроки з возз’єднання двох країн. Ми проти того, щоб питання про можливе об’єднання порушувалося політиками й чиновниками лише напередодні виборів і тільки в політичних цілях», — сказав один із керівників руху Георге Сіміон.


У суботу, що коли мітингувальники намагалися прорвати поліцейське оточення й вийти на Університетську площу, біля будівлі уряду сталися бійки між ними й вартовими порядку, в яких летіли пляшки, каміння та металеві прути. Поліція затримала п’ятьох найагресивніших людей, серед яких і один із організаторів двохтисячного мітингу. У неділю «Актіунеа 2012» провела повторний мітинг, на який після суботніх сутичок із поліцією зібралося набагато менше людей.


А в понеділок активісти «Актіунеа 2012» згорнули наметовий табір на одній із центральних площ Бухареста й, за твердженням одного із активістів руху, вирушать до Кишинева, щоб агітувати жителів сусідньої країни за об’єднання.


«Ми йдемо з Університетської площі й припиняємо протести. Але тільки зараз. За необхідності ми відновимо їх», — заявив Георге Сіміон журналістам. Він розповів і про подальші плани «Актіунеа 2012» — провести зустріч із молдавськими політиками в Кишиневі, а 1 грудня провести «марш об’єднання» у Брюсселі.


І, певна річ, журналісти зацікавилися тим, хто підштовхує активістів «Актіунеа 2012» на перегляд існуючих кордонів у регіоні й оплачує їхні заходи та вояжі по Європі. Та відповіді не отримали. Очевидно, румунська влада повинна теж зацікавитися цим і вжити відповідних заходів проти відродження реваншизму в країні.