Минулої п’ятниці по обіді в японській префектурі Тотторі, що на заході острова Хонсю, стався землетрус магнітудою 6,6 бала (за японською шкалою — 6 із 7 балів). Відтоді сейсмічна активність у регіоні продовжується. Як повідомило Головне метеорологічне управління Японії, за дві доби після землетрусу зафіксовано понад 200 афтершоків силою від одного і вище балів за японською шкалою. Найбільші — сягали майже п’яти балів.


Метеорологічне управління зазначає, що афтершоки продовжуватимуться щонайменше тиждень, а в найближчі дні варто очікувати землетрусу такої ж потужної сили, як і перші поштовхи.


21 жовтня епіцентр підземного збурення знаходився у центрі префектури на глибині 11 кілометрів. Найсильніші поштовхи відчули мешканці міст Курайоші, Юріхама та Хокуей. Люди розповідали, що встояти на ногах було практично неможливо. До того ж з будівель на них летіла бита черепиця та уламки скла.


Під час землетрусу було зруйновано або сильно пошкоджено кілька сотень будинків. Оскільки це середина дня, вдома перебувало небагато людей. За кілька секунд до підземного поштовху спрацювала термінова система попередження, введена в дію після землетрусу 2011 року: на всі мобільні пристрої надійшло звукове повідомлення. Тож люди встигли вийти з приміщень. По допомогу до лікарів звернувся 21 мешканець постраждалих міст.


Понад три тисячі людей перемістилися в евакопункти. Багато хто у ніч на суботу та неділю залишився проcто неба, побоюючись заходити у власні домівки. Нині, як повідомляє канал NНК, кілька сотень людей все ще залишаються у тимчасових приміщеннях. З ними працюють медики та соціальні працівники. Вдень люди виходять прибирати вулиці. Влада допомагає відремонтувати пошкоджені будинки.
Сильні поштовхи відчувалися також у сусідніх префектурах, а взагалі землетрус відчули мешканці 31 префектури із 47.


Нині в регіон повертається звичне життя, вже відновлено рух швидкісних поїздів-шінкансенів та рух на швидкісних автомагістралях.


За даними компанії-оператора атомних станцій «Міхама», «Оі» та «Такахама», реактори яких не перезапущено після аварії на АЕС «Фукушіма», підземні поштовхи на них не вплинули.


При канцелярії прем’єр-міністра створено штаб із подолання наслідків аварії. Влада попереджає також про небезпеку руйнувань та пожеж під час повторних поштовхів.


Періодичні «струшування» землі створюють небезпеку зсувів ґрунту та гірських селей. Тим більше, що в неділю в регіоні йшли дощі.



Токіо.