Театральний дебют незвичайного актора буквально підкорив публіку

 

Унікальний актор, якого ще ніколи до того не бачили глядачі, дебютував у Херсонському обласному музично-драматичному театрі імені Куліша. Зріст, як у дитини, обличчя зі слідами тяжкої хвороби, деформована спина — така особлива зовнішність у інваліда другої групи Віталія Пронько. Але надзвичайна сила волі та духу і така само надзвичайна жага до мистецтва з першої спроби підкорили публіку.

 

Життя подарунками Віталія не наділяло. Хлопець із особливими потребами виховувався у Цюрупинському дитячому будинку-інтернаті, вже з семи років мріяв стати актором. Свою заповітну мрію він ніколи не приховував, але дехто з вчителів та вихователів із жалем дивився на фігуру та обличчя підопічного і делікатно радив забути про сцену. Та Віталій наполегливо йшов до своєї мети: вступив на факультет культури і мистецтв Херсонського державного університету. А на п’ятому курсі вишу сам прийшов до генерального директора облмуздрамтеатру Олександра Книги і попросив випробувати — дати йому роль. Будь-яку.


У театрі одразу ж визнали, що така цілеспрямованість гідна поваги та замість амплуа «кушать подано» обрали для Віталієвого дебюту складну роль Біллі Клейвена у психологічно важкій п’єсі ірландця Мартіна МакДонаха «Каліка з острова Інішмаан». Роль була головною — хлопчина із забутого Богом острівця єдиний з усіх його затиснутих убогим існуванням мешканців отримує блискучий шанс вибратися з житейського болота у вигляді запрошення до Голівуда. Вже на репетиціях новачок показав дивовижну працелюбність, а на прем’єрі захопив глядачів повним втіленням в образ.


Отримавши свою частку аплодисментів та захоплень, 27-річний актор геть не вважає, що в ролі просто «самовиразився». Аж ніяк! «Мій герой відчайдушно намагається змінити своє життя, відчуваючи його неповноцінність. А я в житті інший, бо вважаю, що такий, як усі. І дуже вдячний іншим членам театральної трупи за те, що вони не намагалися виявити до мене жалість чи співчуття», — розставляє крапки над «і» Віталій Пронько.


Віталія тепер упізнають на вулицях та обдаровують компліментами. Та найдорожчим був для нього скупий відгук інтернатівської вчительки Олени Куцеконь, котра також прийшла на прем’єру: «У тебе все вийшло». І сльози щастя на очах коханої дівчини Людмили, котра з самого початку вірила в талант свого обранця.


Після дебютного успіху у Херсонському облмуздрамтеатрі відкинули всі сумніви і підписали з інвалідом другої групи цілком повноцінний акторський контракт на три роки. «Під новачка» готують одразу кілька вистав, бо впевнені, що кожна з них стане сенсацією. А от у побуті на акторський гонорар у нього плани значно скромніші. Живучи у секції комунального гуртожитку, майбутня зірка сьогодні мріє лише про те, щоб назбирати нарешті грошей на пральну машинку...

 

Віталій Пронько (праворуч) у дебютній ролі Білла Клейвена.

Фото з архіву Херсонського облмуздрамтеатру.