Нотатки з виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

 

Історичним назвали депутати Верховної Ради засідання, що недавно відбулося в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування.


Історичним тому, що з часів проголошення України незалежною державою вперше вищий законодавчий орган України достукався до проблем нашого лісового господарства.


І це при тому, що наша країна посідає восьме місце серед європейських держав за площею вкритих лісами земель — а це понад 9 мільйонів гектарів, або ж 15,9 відсотка загальної лісистості на нашій території.


Дожилися ми до того, говорили депутати, а також представники державних органів, науковці, керівники лісових господарств, які взяли участь у виїзному засіданні комітету, що нинішнього і майбутнього року з Державного бюджету не передбачено виділити ані копійки для ведення лісового господарства — насамперед для лісорозведення, захисту лісів від хвороб та пожеж, посилення охорони зелених багатств, щоб покінчити з незаконними вирубками та браконьєрством, розбудови лісової інфраструктури.


А ця фінансова допомога вкрай потрібна насамперед лісівникам півдня та сходу України, де, як відомо, фактично відсутні ресурси для заготівлі, обробки та реалізації лісової сировини, а отже, будь-які обігові кошти.


Виступаючи з доповіддю, виконувач обов’язків голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич наголосила: для проведення ефективних реформ, розвитку галузі вкрай потрібна національна лісова стратегія, яка б базувалася на принципах збереження екології, впровадженні новітніх технологій та збереженні місцевих традиції. Зі свого боку, агентство уже розробило такий документ. Але ж його треба оперативно обговорити й затвердити на рівні уряду та інших державних органів, щоб він запрацював на повну силу.


Христина Юшкевич запропонувала також створити лісовий фонд України, який би забезпечив ресурсами проведення реформ та необхідне фінансування лісових господарств.


Підтримуючи доповідача, члени комітету наголосили, що реформи — це не зміна структури лісового господарства, а тим паче — того чи іншого керівництва, як це ввижається деяким гарячим головам, а послідовні, обдумані дії, в основі яких — ефективний розвиток лісової галузі.


Члени комітету відзначали й те, що для забезпечення реформ лісового господарства України, про які переконливо говорять керівники галузі, потрібно якнайшвидше розробити законопроекти, які передбачають зміни в системі оподаткування лісогосподарств — аж до того, щоб значну частину свого заробленого, тобто прибуток, залишати на розвиток підприємств, а також ті, які б стимулювали введення єдиної державної системи електронного обліку деревини, повне запровадження прозорих правил реалізації як дієвого способу боротьби з незаконними вирубками та тіньовим ринком.


Тут, зазначили депутати, ми не тільки підтримуємо дії, про які повідомила у своєму виступі доповідач, її енергійні кроки до поліпшення всього лісового господарювання, а й будемо прагнути до виправлення бюджетних перекосів та надавати іншу допомогу. Але необхідно всім нам разом шукати нові можливості й засоби, щоб навести повний лад у лісовій царині нашої держави. Бо ліс сьогодні — не просто певний ресурс країни, а й комплексна екологічна система, здоров’я наших людей.


Окреме питання, про яке говорили і доповідач, і народні депутати, — це сертифікація лісів за міжнародною системою. І хоч статистика свідчить, що нині площа сертифікованих лісів в Україні становить понад 3 мільйони гектарів, треба наполегливо продовжувати цю роботу, бо саме сертифікація показує потенціал та сталий розвиток лісового господарства.


Члени комітету ухвалили рішення згрупувати пропозиції й ідеї, які прозвучали у виступах учасників засідання, і підготувати документ, який би сприяв серйозному розвитку лісового господарства України.