У Житомирі в Домі української культури до Дня захисника України відкрилася виставка портретів учасників АТО «Людина — Серце України». Художник, учасник бойових дій, волонтер Ігор Сень (на знімку) за підтримки благодійної організації «Серце Полісся» представив три десятки робіт, виконаних у техніці сухого пензля. Зізнався, що вона дуже складна, легко наробити помилок. 

 


Художник взявся за написання портретів зовсім недавно — навесні цього року. До того малював пейзажі, а працював скульптором на одному з підприємств у смт Іршанськ Хорошівського (Володарсько-Волинського) району. Портретистом став випадково. Зізнається, що «доволонтерився» до того, що залишився без роботи. А їсти ж хочеться. Почав писати портрети на замовлення. Техніку сухого пензля вибрав, зокрема, й тому, що вона економна. Потім вирішив створити серію зображень тих, з ким познайомився і потоваришував у зоні АТО. Це бійці та волонтери. Дехто з них взяв участь у відкритті виставки, сфотографувався поряд зі своїм портретом. Люди у військовій формі розповідали, що Сень — гарний художник, а головне — чудова людина: що доручили чи сам пообіцяв — обов’язково зробить.


На виставці одразу впадало у вічі, що написані художником портрети значно краще передають характер людини, ніж її фотознімок. Все просто. Об’єктив камери — холодний і байдужий. А митець усе пропускає через душу.
— Деякі риси облич підсилював, а деякі — пом’якшував. Зображаю людину так, як я її зрозумів і побачив, — пояснив митець. — Найбільше мене вражають очі на цих портретах. За глибокими поглядами криється своя велика історія. Ігорю Сеню вдалося це передати, — поділилася враженнями заступник голови Хорошівської райдержадміністрації Галина Ширченко.


Головна ідея виставки — показати, що найбільша цінність України — це її люди. Наприклад, такі непересічні особистості, як волонтер і парамедик Юлія Шевчук. Перебуваючи у зоні воєнних дій, рятуючи солдатів, дівчина отримала серйозні поранення.


— Вона дуже гарна і героїчна, тому я вирішив написати її портрет, — розповів Ігор Сень.


Як зазначив організатор виставки, директор благодійної організації «Серце Полісся» Михайло Козаков, люди вже надто звикли до новин зі сходу:


— Мета виставки — показати, що це не просто новини, а в першу чергу люди, які воюють, які гинуть, які віддають свої життя за нашу країну. Оскільки найголовніше, що є в нашій країні — це не земля чи природні ресурси, а люди, саме вони визначають, що таке країна. Ми хотіли розповісти про це через виставку.


Найдовше Ігор Сень працював над портретом житомирянина Вадима Антонова — бійця батальйону «Донбас» на позивний «Самольот», який загинув у серпні 2014-го поблизу Іловайська. Його посмертно нагородили орденом «За мужність».


— Інколи починаю, і йде дуже швидко: чотири-шість годин. А деякі — по тижню сидів. «Самольота» якраз довго малював, — пояснює митець.


Серед портретів — два дитячі.


— Це — майбутнє України, — пояснив митець.


Після Житомира виставка експонуватиметься в Одесі та Києві.

 

Житомир.


Фото з сайту http://www.vgolos.zt.ua