Працевлаштування учасників антитерористичної операції, надання їм всебічної допомоги у пошуку роботи — сьогодні це один із головних напрямів діяльності служби зайнятості області. Зокрема, для безробітних цієї категорії Старобільський районний центр зайнятості проводить дні відкритих дверей, семінари, зустрічі з роботодавцями, ярмарки вакансій. Нещодавно спільно з громадською організацією «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» тут відбувся психологічний тренінг, під час якого колишні військовослужбовці вчились керувати своїми емоціями, конструктивно вирішувати конфлікти. Варто зазначити, що результатом роботи товариства є працевлаштування вісьмох осіб, а двоє військовослужбовців отримали одноразову допомогу для відкриття власної справи.


Організатори ярмарку вакансій, проведеного Станично-Луганським районним центром зайнятості, мали за мету розв’язати кадрову проблему комунальних підприємств районного центру. Результатом проведення заходу такого формату стало працевлаштування 17 осіб за професіями оператор котельні, кочегар-опалювач та інші на комунальному підприємстві «Теплосервіс Станично-Луганського району».


Учасники АТО та їхні сім’ї охоплені також увагою і соціальних служб. Нині на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 4090 учасників бойових дій, 14 інвалідів війни, інвалідність яких пов’язана з проходженням військової служби на території проведення АТО, та 36 членів сімей загиблих військовослужбовців. Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області постійно здійснюється соціальне інспектування щодо військовослужбовців та членів їхніх сімей для надання соціального супроводу. Нині проведено оцінку потреб 105 сімей учасників АТО, в яких виховується 121 дитина. 94 сім’ї вже отримали психологічну допомогу, дві поставлено на квартирний облік, три отримали земельну ділянку, 39 родинам надано гуманітарну, а семи — матеріальну допомогу. Для психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників АТО санаторно-курортним лікуванням у 2016 році Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції уклала договори з 12 реабілітаційними установами України. На цей час послуги з психологічної реабілітації отримали 45 осіб, 42 учасники АТО поправили своє здоров’я у санаторіях країни. З 664 дітей учасників антитерористичної операції, які проживають в області, оздоровилися та відпочили 466, а з 11 дітей загиблих учасників АТО — сім.


Також за рахунок коштів, виділених із місцевих бюджетів, ветеранам, учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції та людям з інвалідністю надається медичне обслуговування, безплатне забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Соціальні служби переконують, що проведенням щорічного медичного обстеження та диспансеризацією із залученням необхідних спеціалістів охоплені всі ветерани, учасники бойових дій, учасники антитерористичної операції. Обстеження проводяться в міських і районних лікарнях, а у разі необхідності залучаються й обласні фахівці.

Луганська область.