«Я учасник бойових дій, проживаю з непрацездатною дружиною та дітьми. Чи надається пільга на оплату комунальних послуг членам моєї сім’ї? Чи продовжуватиметься виплата субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг до закінчення опалювального періоду, якщо в 2016-му моя дружина продала квартиру (субсидія оформлялася в цьому році)».


Учасникам бойових дій відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» гарантується 75-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання. Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги надаються учасникам бойових дій та членам їхніх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього.


Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 75-відсоткова знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю).


Продаж нерухомості одним із членів сім’ї не є підставою для припинення надання раніше призначеної субсидії. Проте дохід від продажу квартири має бути задекларований в наступному році та враховуватиметься при розрахунку розміру субсидії на наступний період.


Наталя ТИТАРЕНКО, юрист.