Один із читачів «Голосу України», котрий нині мешкає на окупованій території, повідомив нам, що луганські терористи схопили й тримають за ґратами декількох молодих хлопців—уболівальників луганської «Зорі». Один із затриманих — дев’ятнадцятирічний Владислав Овчаренко. Це саме він був у майці ультрас «чорно-білих» (ФК «Зоря») на знімку, який опублікував «Голос України» в №169 (6423) від 7.09.2016 р. У День незалежності України хлопці організували фотосесію з українським прапором у центрі окупованого Луганська.


Батькам Владислава в «правоохоронних органах «ЛНР» заявили, що хлопця затримано на 48 годин для з’ясування обставин. Він звинувачується у «зраді республіці» і «шпигунстві». Пізніше рідним парубка повідомили, що Владислава затримано тепер уже на два місяці «на час слідства».


Як стало відомо журналістам сайту Іnformator.medіa, Влад вів блог у Twіtter — «Луганська Хунта», а незадовго до арешту розмістив на сайті відомого видання «Bіld» свій лист. У посланні хлопець змальовує життя в окупованому місті. Наводимо деякі уривки з листа Владислава:


«Із приходом «народної» республіки моє життя і життя близьких перетворилося на кошмар. Ми втратили багатьох друзів і знайомих, деякі просто втекли від війни, а деякі загинули на війні з окупантами. Ми повністю втратили зв’язок із цивілізацією, відсутня банківська система, відсутня поштова служба...


Із приходом «ЛНР» для нас почалася цілковита й безпросвітна темрява. Безробіття, божевільні податки й озброєні бандити на вулицях... Також у цей список можу вписати момент, коли нам вручили рахунки за комунальні тарифи. Рахунки з божевільними цифрами. Ніколи не маючи заборгованостей із комунальних тарифів, ми отримали чималий борг...


Найгірше, що довелося мені вже пережити, — це потрапляння на «підвал» до місцевих бойовиків. А що сталося найкращого, навіть і сказати не можу, тому що в нас все йде в одному мінорному ритмі.


Керівникам «республіки» абсолютно плювати на людей. Вони набивають собі кишені як тільки можна. Ось приклад: дружина глави луганської республіки володіє мережею супермаркетів «Народний» («віджаті» магазини мережі «АТБ». — Прим. ред.). Усі продукти, які є в наявності тут, привезено гуманітарними конвоями з Росії. Тобто гуманітарна допомога, призначена для людей, продається за гроші...


Головною проблемою в цей момент є відсутність фінансів. Роботи в Луганську так само немає, а якщо і є, то потрібно працювати по 13—15 годин на день, як рабам, за 3000—5000 рублів (1200—2000 гривень. — Прим. ред.) на місяць. Якісних продуктів харчування також дуже мало. Те, що привозять із Росії, навіть їсти не можна. Одна надія на контрабандні продукти з України.


Якщо казати про безпеку, то в «республіці» її немає. У Луганську з настанням темряви страшно вийти на вулицю. На вулицях дуже багато п’яних і неконтрольованих ополченців та інших бойовиків. Поліція ніяк не реагує на цих хлопців. Виходячи на вулицю, ми не впевненені, що повернемося додому...»


За словами бойовиків, хлопцеві «загрожує ув’язнення строком від 12 до 15 років». Про місце утримання юнака батькам відмовилися повідомити, зв’язатися із сином також не дозволяють.


Народний депутат, уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко заявила, що питання про затриманих за звинуваченням у «шпигунстві» вболівальників луганської «Зорі» буде обов’язково порушено на Мінських переговорах.