Відучора в Україні стартувала нова програма з підтримки децентралізації — «DOBRE». Вона допоможе громадам поліпшити якість послуг, пожвавити місцеву економіку, боротися з корупцією, а також поліпшити можливості для участі людей у розвитку громад.


Учасниками програми стали 25 громад (ще 50 ОТГ оберуть наступного року): по шість із Тернопільської та Дніпропетровської областей, чотири — з Івано-Франківської, по три — з Миколаївської та Херсонської областей, дві — з Харківської та одна — з Кіровоградської області. Проте не всі з них є об’єднаними територіальними громадами. Частині ще доведеться провести свої перші вибори 11 та 18 грудня поточного року. Підтримку ОТГ надаватиме Агентство США з міжнародного розвитку (USAІD) в рамках нової програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

 

«Ці 25 громад — серед лідерів децентралізації. Незважаючи на те, що результати реформи будуть відомі лише згодом, вони вже нині сміливо долучилися до процесу. USAІD започаткував цю програму, щоб підтримати їх», — зауважила посол США в Україні Марі Йованович і додала, що програма працюватиме безпосередньо з місцевою владою у процесі її трансформації та підтримуватиме децентралізацію.


За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, для якого створення сучасної якісної системи місцевого самоврядування є одним із пріоритетів, ми, врешті-решт, маємо створити систему, яка дасть можливість місцевим ініціативам бути впровадженими.


Звертаючись до присутніх на заході представників місцевої влади, він зауважив: «Кожен із вас може говорити про власний досвід того, що відбувається у ваших громадах. Немає сумніву, що будь-яка реформа, будь-які зміни потребують лідерства. Насправді ваша робота у громадах — це і є демонстрація лідерства, готовність брати на себе відповідальність. І ви робите це максимально відкрито і якісно».


Прем’єр нагадав, що після старту реформи громади отримали повноцінну фінансову децентралізацію. «Цифри кажуть про те, що місцеві бюджети порівняно з минулим роком зросли на 34 мільярди гривень, а це майже 50 відсотків. Є й інші інструменти стимулювання регіонального розвитку — Державний фонд регіонального розвитку, субвенція на соціально-економічний розвиток», — сказав він. Наступна позиція, за його словами, —повноваження: «Усі повноваження, які мали належати органам місцевого самоврядування за принципом субсидіарності, було сконцентровано на центральному рівні. А це корупція, неефективність, погіршення якості послуг і фактично приреченість органів місцевого самоврядування на неуспіх... Те, що відбулося за ці декілька років, може стати гарним прикладом того, як держава передає повноваження — земельні, будівельні, з реєстрації бізнесу тощо».


В. Гройсман нагадав, що в перший рік реформи було утворено 159 ОТГ. Згодом ще 25. Нині 184 громади чекають на перші вибори в ОТГ, які відбудуться 11 та 18 грудня. Отже, до кінця року в Україні налічуватиметься вже 368 об’єднаних територіальних громад. «Це лише початок і він є незворотним», — наголосив Прем’єр-міністр.


У свою чергу віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зауважив: «Нині все у ваших руках. Ви маєте бюджети, повноваження, маєте можливість вибудовувати стратегії. Саме на це й спрямовано проект «DOBRE».


За його словами, об’єднані територіальні громади в рамках програми отримають допомогу на реалізацію конкретних проектів: розробку стратегічних планів ОТГ та містобудівної документації, запровадження електронного урядування в громадах, застосування кращих практик щодо створення центрів надання адмінпослуг, розвиток інфраструктури. «Реформа децентралізації є справді національним проектом. І ми вдячні, що до його підтримки долучилися наші міжнародні партнери, спільно з якими ми реалізуємо багато проектів. Адже реформа децентралізації — це реформа, яка об’єднує і зберігає країну», — наголосив Г. Зубко.

 

ДОВІДКОВО

Програма «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма USAІD із загальним бюджетом у 50 мільйонів доларів США. Проект надаватиме підтримку 75 об’єднаним громадам.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко (на передньому плані).


Фото Урядового порталу.